Plutselig er den her, sommerferien! Og mens vær og vind feier over landet, og folks feriebilder fyller Facebook-feeden, kan vi ta våre egne valg. Vi kan ta sommerferie på sparket – vi kan ta toget!

Her jeg selv sitter, på en liten grønn flekk noen mil sør for Svinesundbroen, rusler det seks ganger daglig et lite tog gjennom engene på vei mot Göteborg. Det er Västtrafiks tog på Bohusbanan, med start i den norskeste av alle svenske byer, Strömstad.

Fra Strömstad til Göteborg bruker toget snaue tre timer. Og like trofast som det rusler sørover hver dag, tar det turen nordover igjen.

Så skulle du være en av dem som av og til liker å kjøre en tur til svensk side av grensen, kan du neste gang la bilen ta ferie på en langtidsparkering. Dem er det ganske raust av på disse kanter. Noen av dem er til og med gratis, også i sommersesongen – det gjelder for eksempel på Tanum station (7 dager). Og mens bilen hviler, kan du selv slappe av på toget til Göteborg.

Liseberg! Selvfølgelig går det an å ta toget til Göteborg og trikken videre til Nordens største fornøyelsespark, Liseberg.

Eller kanskje gå for en fredeligere variant? Bohusbanan stopper både her og der nedover langs en knudrete svensk vestkyst. Og for den som leter, kan det være gull å finne på de mest overraskende steder. Les for eksempel denne bloggposten jeg skrev i 2017 om å ta Bohusbanan til Stenungsund og finne den gode sommerfølelsen på et lite pensjonat med blomstrete tapet og skjeve, knirkete tregulv:

Bohusbanan – toget langs den svenske sommerkysten

SJs sommertog fra Strömstad til Stockholm

Står vi i Strömstad en sommerdag og ser utover alle småbåtene som vifter flaggene sine i rødt, hvitt og blått i byens gjestehavn, er vi også snublende nær storbyen Stockholm.

Visst du det, at SJ hver dag i sommersesongen kjører et «snabbtåg» fra Strömstad til den svenske hovedstaden?

Kl 16.26 har det sølvgrå SJ-toget avgangstid fra Strömstad, og snaue seks timer senere triller det inn ved en perrong i Stockholm. I år er det stasjonen Stockholm Sødra som er ankomststed, mens det vanligvis vil være Stockholm Central. Uansett – dette er et tog som med god komfort bringer feriefolk fra kyst til kyst i Sommer-Sverige.

Farten er det riktignok så som så med til å begynne med. «Snabbtåget» følger Bohusbanans beskjedne skinnegang det første stykket, og der går det ikke fort. Først når toget svinger innover i landet ved Uddevalla, settes tempoet opp og marsjfarten svarer plutselig bedre til navnet.

Hva med å ta dette svenske sommertoget østover og legge inn et stopp med ferskvannsbad og slottsidyll underveis, slik vi gjorde sommeren 2016:

Sommertoget fra Strömstad til Stockholm

Blåtur til «det blommande berget» ved Vänern

Eller hva med å ta toget fra den svenske vestkysten, inn i landet til et åpent landskap der svensk og norsk middelalderhistorie møtes ved foten av «det blommande berget», Kinnekullen?

I fjor var det slik jeg tok min sommerferie på sparket. I all hemmelighet laget jeg en liten «blåtur» for mannen min på bursdagen hans, 3. juli. Ingen spektakulære storbyer på programmet, ingen luksuriøse overnattingssteder, men en tur så tettpakket av sommeridyll at den fortsatt lyser i minneboken som en av de beste feriereisene vi noen gang har tatt. Det er slik vi husker den:

«Lukten av «nyslaget hö». Smaken av ramsløk. Den svale skyggen fra høye løvtrær. Utsikten til Vänerns blå horisont i et hav av grønt. Men først og fremst – møtene med fine folk: Lokføreren som lot døren stå åpen for oss. Anneli som ventet på Hällekis stasjon og tok oss med hjem til Pensionat Karlslund. Naboen som vinket da vi skjenet av sted på to gamle sykler. Miriam som serverte oss ramsløkssuppe i Forshems Gästgivaregård. Og ikke minst – våre nye venner fra pensjonatet som bød på seg selv og delte medbragt champagne og gode historier. Det er en slik reise som ikke slipper taket. Den vil ha oss tilbake igjen.»

Du kan lese mer om denne togreisen her:

Sveriges vakreste togreise – Nordens mest sjarmerende?

På skinner – så mange muligheter!

Fordi jeg selv har sommeradresse på den svenske vestkysten, blir det ofte til at jeg tar sommerferie på sparket i dette nærområdet. Derfor ble denne lille kavalkaden preget av det. Men prinsippet er det samme, enten startpunktet er her eller der: Har du en skinnegang du kan starte fra, er det uendelig med muligheter å finne.

Kanskje bli i Norge i sommer? Ikke kjent som Europas stolteste jernbaneland, men de skinnene vi har, går nå en gang gjennom noen av Europas vakreste naturområder. Mulighetene er mange, også her. Glem ikke det!

Og les for eksempel disse to bloggpostene fra henholdsvis 2016 og 2017 om to av de aller fineste togstrekningene landet vårt – og Europa – har å by på:

Barnebusiness på toget Bodø-Oslo
Bergensbanen i juni – en av verdens vakreste togreiser

Nyhet våren 2022: bok om togferie i Norge, Norden og resten av Europa