Vi kan drømme om vakre togreiser verden over, men idet vinteren sprekker på Hardangervidda og rododendronen blomstrer i Bergen, har vi en av verdens beste togreiser snublende nær oss.

Bergensbanen er en fin togreise hele året, selvfølgelig er den det, men noen dager på forsommeren er den magisk.

I fjelliene er det vårlig irrgrønt. Det lange strekket over Hardangervidda, derimot, er som en reise i et kaleidoskop der porøse isflak og standhaftige snøfonner danser rundt i uforutsigbare mønstre sammen med sommerens første barflekker. Vi har vårkåte bekker og elvestryk tett inntil jernbaneskinnene, og det løper råker og renner der vinterens skispor gikk for noen uker siden.

Og så – når vi går av toget i festspillbyen Bergen – slår sommerluften mot oss, tungt parfymert av rododendron og annen overdådig blomstring. Har vi nå vært forutseende nok og bestilt billetter i tide, kan vi avslutte dagen med en festspillkonsert i Grieghallen.

Både Bergensbanen og kulturtilbudene i Bergen under festspillene er opplevelser i verdensklasse, og altså innen rekkevidde fra Oslo i løpet av en dag. Vi må bare velge å sette oss på toget i stedet for på kontoret, riste hverdagen av oss og bli med langveisfarende turister ut på eventyr.

Allerede ved Hokksund begynner de ivrigste å fotografere

Allerede ved Hokksund begynner de ivrigste å fotografere. Selv kjenner vi at hverdagen slipper taket, og plutselig som i et glimt synes vi at vi ser Nøkken der nede i et elvegjel. Vi er i Teodor Kittelsen-land nå, og fra setet bak oss kan vi høre begeistret mumling. 

Bare vent til du får se Hallingskarvet og Hardangerjøkulen, mann!

Men først Hønefoss. Etter halvannen time på toget, stanser vi 97 meter over havet på Hønefoss stasjon. Her er det høyst sannsynlig ingen som skal av – hit kan en jo komme raskere fra Oslo om ikke akkurat ved å gå, så i hvert fall på flere andre måter.

Ringeriksbanen! Få den bygd! Nå!

Men for oss som har god tid denne torsdagen og gjerne vil se Nøkken, er det likevel litt fint at Bergensbanen fortsatt går som den går.

«Oh, so beautiful!» Turisten bak oss hever stemmen, og nå er det Krøderen han ser. Fin vinkel! Selv for oss som har sett den noen ganger, er Krøderen litt «wow» når vi plutselig, rett etter en kjellermørk tunnel, ser den blinke i sollyset bratt nedenunder oss.

Over vidda blir det for alvor fart i knipsingen, og på Finse løpes lange telelinser ut av toget. Et kort opphold tillater rask fotografering av de siste restene av vinteren.

Turisten i setet bak oss samler sammen kamera og pikk-pakk og går av på Myrdal stasjon. Det er mange som gjør som ham. Flåmsbanen er om mulig en enda større turistattraksjon enn Bergensbanen, men selv synes vi at et besøk i festspillbyen Bergen kan være en vel så attraktiv fortsettelse på reisen.

Note to self og godt råd til andre: Følg med når festspillprogrammet for neste år legges frem. De klassiske konsertene presenteres vanligvis tidlig i desember året før, og resten av programmet i midten av februar. Billetter til åpningskonserten legges ut for salg allerede i september. 

Nyttig lenke for deg som vil ta Bergensbanen
Slik reiste vi med Bergensbanen til Festspillene i Bergen 2017

Vi hadde billetter til konsert i Grieghallen torsdag 1. juni, og tok toget fra Oslo S kl 8.25 samme dag.

  • Oslo-Bergen tar ca 7 timer

Vi tok en overnatting i Bergen og brukte neste dag til å se festspillutstillinger, høre en gratis utendørskonsert og gå tur til Fløyen.

Nattoget hjem igjen fredag kl 22.59, i Oslo neste morgen kl 6.25.

HURRA FOR NORSKE NATTOG

NSBs nattog er et komfortabelt tilbud som ingen bør være redd for å prøve. For kr 930 i tillegg til vanlig billett får vi vår egen kupé for en eller to personer. 

Se også denne bloggposten om fine togreiser i Norge
English summary

Somehow we often seem to forget the great attractions we have at hand in our daily life. For Norwegians it might for example be the Bergen line – Bergensbanen – the rail journey connecting Oslo and Bergen. In this blog post I write about a Thursday in June when my husband and I chose to take the train instead of going to the office in Oslo. On board the Bergensbanen we joined foreign tourists for an amazing ride over Hardangervidda, the mountain area dividing Eastern and Western Norway.
This ride is gorgeous at all times of the year, but in spring and early summer it is magical. Up in the mountains the winter is still struggeling to maintain its foothold, while spring is green in the hillsides – and in Bergen we arrive in a summer city known for its huge amount of rhododenderon.
In late May and early June there is also the Bergen International Festival to enjoy. Both the train journey and the festival are great attractions, and I do recommend the combination.

HOW TO TRAVEL BY TRAIN FROM OSLO TO BERGEN (BERGENSBANEN/BERGEN RAILWAY)

There are three daily trains in each direction connecting Oslo and Bergen, in addition to a night train. Norwegian night trains are comfortable, and you will have your own cabin for one or two persons. 

  • Oslo-Bergen/Bergen-Oslo ca 7 hours 

For more information: