FERIE MED TOG – Reiseglede langs skinnene. Der har du tittelen, og snart (april 2022) kommer boken. Den er skrevet for alle som har lyst til å prøve en togferie i Norge, Norden eller i resten av Europa.

Før pandemien satte flyene på bakken og tvang oss alle ut av de gamle vanene våre, hadde vi sett et nytt fenomen. Ferie med tog var blitt trendy.

Stadig flere valgte toget, enda flere hadde lyst til å prøve og alle redaksjoner med respekt for seg selv lagde reportasjer om togferier.

I 2019 var det derfor travelt å være togblogger. Trafikken her på Togbloggen økte sterkt, mange tok kontakt og da vi gikk inn i det nye året 2020, hadde jeg kalenderen fylt med spennende planer og mulige prosjekter.

Så ble det dørgende stille.

Bokmanuset til Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene ble til på et hjemmekontor der det ellers ikke skjedde så mye. Jeg har med andre ord hatt god tid. Kanskje var det bra for noe at det ble slik?

ANNONSELENKE: Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene 

Startpakke for togferien

Jeg brukte i hvert fall mye av denne tiden til å jobbe videre med noe jeg har sett at mange strever med: Planlegging, reiseruter og billettkjøp til en ferie med tog.

Selv for folk som har reist mye med tog i mange år, kan det noen ganger virke overveldende vanskelig å finne ut av alle detaljer når reisen skal gå gjennom flere land og med ulike togselskap.

Samtidig kan vi også velge enkle togferier. Skinnene ligger der, og togene går. Oftere enn vi kanskje tror, kan det være enkelt å velge toget.

En togbillett kan dessuten vise seg å være overraskende billig – bare vi vet hvordan vi skal få tak i den.

Andre får avgjøre om jeg har lykkes. Dette er i hvert fall det jeg har prøvd på: Vise hvordan vi ganske enkelt og greit kan komme i gang med en ferie som følger skinnene langs bakken.

I Startpakke for togferien har jeg tatt med oppskriftene på tre enkle ferier med tog:

 • Ut i Europa på tyske billigbilletter
 • Interrail på sparket
 • Norgesferie med tog, buss og båt – eller ferie i Sverige

Der begynner vi, og for noen er dette kanskje nok.

For den som vil noe helt annet, men fortsatt vil velge toget, har jeg også fylt opp startpakken med mange flere råd og tips. Jeg har samlet og beskrevet søketjenester, nettsider og bøker som jeg selv har nytte av og som jeg vet at andre går god for, og jeg forteller om togtilbudet vi møter i ulike deler av Europa.

Reisebyråer og ferdigpakkede togferier

Hopper vi på et fly for å komme ut av landet, er vi vant til at alt er markedsført og ligger pakket og klart for oss. Togferien har fortsatt ikke så mange reklamekroner bak seg og ikke så mange kommersielle aktører som pusher oss av sted.

Noe er likevel i ferd med å skje. Nye nettsider og nye tjenester utvikles.

For den som ikke er så glad i å lete på nett og planlegge selv, er det nyttig å vite at det finnes spesialiserte reisebyråer som kan ordne så godt som alt for oss. Også gruppereiser og pakkereiser med tog dukker stadig oftere opp.

Dessuten har togferien en sjarmerende side som ingen ferie med fly har maken til: Folkelig engasjement og entusiasme! Alle som allerede er medlem av Facebook-gruppen Togferie (per i dag 38 900 medlemmer), vet mye om det.

H. C. Andersen og togeventyret

I boken Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene har jeg også med historien om reisevanene våre.

Et sted underveis ble flyet så selvfølgelig for oss at det satte seg i språket vårt. Sier vi «feriereise» mener vi underforstått en reise som begynner og slutter med flytransport. Andre ferier snakker vi om på en annen måte. Da sier vi bilferie, sykkelferie, båtferie – eller togferie. Har du noen gang sagt at du skal på en flyferie?

Noe av det som har fascinert meg aller mest under arbeidet med dette bokmanuset, er en liten bok jeg fant: I Spanien, skrevet av den danske eventyrfortelleren H. C. Andersen og første gang utgitt i 1863. I papirutgaven jeg har, er arkene gule og skriften snirklete gotisk, men teksten kan også leses på nettsiden H.C. Andersen Information.

For H.C. Andersen og hans samtid var jernbanen en ny – og for mange skremmende rask – måte å reise på. Mange var skeptiske. H.C. Andersen var henrykt!

Da den europeiske jernbanen ble åpnet, «begyndte Trylleriet», skriver H.C. Andersen i sin frodige reiseberetning fra ferielandet Spania.

Til alle tider har det vært lett å ta rådende reisevaner for gitt, men historien viser at de endrer seg.

Ferie med tog – reiseglede langs skinnene

I dag har vi ekstra gode grunner til å tenke gjennom egne reisevaner.

Alle vet vi at toget er et mer klimavennlig alternativ enn flyet.

De aller, aller fleste som har prøvd, er også hjertens enige om at ferien fylles med flere opplevelser og mer reiseglede når vi tar oss tid til å reise langs bakken med tog.

Velger vi togferie heller enn flytransport, kan vi derfor forene to gode hensyn.

Hver og en av oss står suverent fritt til å velge vår egen ferie, men det vi kanskje ikke tenker over, er at vi hver eneste gang stemmer med føttene. Enten bidrar vi til å holde etterspørselen etter flyreiser oppe. Eller vi telles inn i den gruppen av reisende som ønsker et mer klimavennlig alternativ.

Jeg har skrevet min bok i håp om at både politikere og jernbanesektoren selv skal legge bedre til rette for den som vil velge toget på lengre reiser. Men tilbud og etterspørsel forsterker hverandre.

Tilbudet er det togselskap, reisebyråer, politikere og jernbanemyndigheter som bestemmer. Etterspørselen er det du og jeg som avgjør.

10 reiseruter for ferie med tog

Når Togbloggen nå tar steget fra bare å være en blogg til også å bli en bok, er selvfølgelig også dette med: Dagboknotatene fra togreiser jeg har tatt og som jeg tror andre kan ha glede av å ta selv.

I boken er dette blitt en liste over Togbloggens favorittreiser.

 • Finland – på skinner mellom tusen sjøer
 • Mjøsa – en ferieperle i Innlandet
 • Ljubljana – den perfekte byen for en togferie
 • Milano – mellom Alpene og Middelhavet
 • Kiruna – eksotisk stopp på en nordisk rundreise
 • Oslo-Bergen – en togreise i verdensklasse
 • Tallinn og Narva – positivt overraskende togferie
 • London, Dublin og Belfast – selvfølgelig kan vi ta toget
 • Spania – togreisen gir oss Europa med på kjøpet

ANNONSELENKE: Les mer om Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene på Cappelen Damms hjemmeside.

Redigert 28. februar 2022

I bokmanus hadde jeg opprinnelig med en reiserute til Moskva. Denne er nå tatt ut.
Det russiske folk, dets kultur – og jernbane – er verd å besøke, men alt til sin tid. Det er ikke tiden nå!