Jeg har flydd mye, men husker knapt nok en eneste flytur. De har gått rett i glemmeboken. Når vi reiser med tog, ser og opplever vi så mye mer. Det har jeg skrevet bok om. Nå er den her!

Jeg har skrevet bok om reiseglede langs skinnene.

Boken er nå (31. mars 2022) på vei til en bokhandel nær deg, og kan dessuten kjøpes på nett: ANNONSELENKE: Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene

Men her er forordet – helt gratis. Leser du det, får du vite litt mer om hvorfor og hvordan boken ble til:

«På et overfylt fly sørover i Europa fikk jeg en gang tildelt plass på et klappsete i cockpit. Et sted underveis kom jeg til å spørre hvor vi var. Kanskje var det flyvernes sans for humor som slo ut, men svaret jeg fikk var i hvert fall at de ikke ante. Vi kjørte på autopilot.

Flyet kom trygt frem og landet der det skulle. Siden har resten av både denne og de fleste andre av mine flyturer gått rett i glemmeboken.

Togreisene mine har jeg et helt annet forhold til. Etter en togreise er jeg aldri likegyldig til landskapet – eller landene – jeg har reist gjennom. Utenfor togvinduet ruller det alltid en film som selv lenge etterpå kan huskes som stemninger og bilder. Underveis følger jeg selv med på kartet, og når lokføreren stanser toget på en stasjon, kan jeg velge nye opplevelser og andre tog videre.

I 2015 begynte jeg å samle togreisene mine på en blogg – Togbloggen.no, en blogg om reiseglede. Den ble skrevet med lette fingre på tastaturet og var bare ment som en dagbok fra egne reiser.

Først da jeg la ut en bloggpost om «slik kjøper du togbilletter til reisen i Europa» forstod jeg at vi var mange som strevde med det samme. Det er lett å like tog. Langt vanskeligere kan det være å finne ut av planlegging, reiseruter og billettkjøp.

I 2018 og 2019 vokste klimabølgen, og den slo også inn over reisevanene våre. Ikke så kraftig at de fleste sluttet å fly, men nok til at interessen for mer klimavennlige reisemåter økte merkbart. Som togblogger surfet jeg inn i 2020 på denne bølgen. Folk i alle aldre ville vite mer om ferie med tog.

Så kom mars 2020. På mitt hjemmekontor ble det dørgende stille. Boken du nå blar i, ble påbegynt i disse underlige første pandemiukene.

Med forbehold om at vi kan reise uten strenge restriksjoner når dette leses: Vi skal alle ta våre egne valg, og vi står sjelden så fritt som når vi skal velge vår egen ferie.

Tar vi en ferie som gir mye reiseglede med lavt klimaavtrykk, har vi klart å forene to gode valg.

Ferie med tog – reiseglede langs skinnene er skrevet for å hjelpe deg som vil reise i Norge, Norden og resten av Europa på annen måte enn med autopilot.»