I 2022 er det 50 år siden Interrail kom som et tilbud til ungdom. I dag kan alle reise på interrail, og billetten kan kjøpes for både korte og lange togferier. Men lønner det seg med interrailbillett?

Etter 50 år med Interrail er det mange som bruker «interrail» og «togferie» som synonymer.

«Forestillingene om hva en togferie er, farges fortsatt av ungdom med ryggsekk som la ut på lange, frie reiser i Europa da interrailbilletten dukket opp som tilbud tidlig på 1970-tallet. «Togloffing» er et ord som rommer hele denne retrodrømmen, og vi kan fortsatt se det brukt i markedsføring,» skriver jeg i boken min, Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene.

I denne boken prøver jeg likevel å vise at togferier kan være så mye:

Korte ferier, lange ferier, feriereiser til ett bestemt sted eller ferier for å loffe rundt og oppleve mange ulike byer eller småsteder.

Interrail eller enkeltbilletter

Vil du reise med tog på neste ferie, skal du først og fremst finne ut hvilken ferie du har lyst på! Deretter kan du finne ut om det er en interrailbillett du trenger.

Den vanligste interrailbilletten, Interrail Global Pass, gir rett til å reise med tog i 33 europeiske land.

Alternativet er å kjøpe enkeltbilletter til hver enkelt strekning. Slike togbilletter vil det nesten alltid lønne seg å kjøpe i god tid på forhånd. Unntaket er først og fremst billetter til lokaltog. De er billige og kan kjøpes på reisedagen. I tillegg finnes det i de fleste land dagspass mm.

Interrail for alle i alle aldre

I løpet av de 50 årene som er gått siden Interrail ble lansert, har mye skjedd. Ungdom under 28 år reiser fortsatt billigst, men i dag får også seniorene over 60 år rabatt. Folk i alle aldre kan kjøpe seg en interrailbillett, og inntil to barn under 12 år kan reise gratis sammen med en voksen.

Interrailbilletten er dessuten blitt tilpasset til både korte og lange ferier. I dag kan vi kjøpe Interrail Global Pass for alt fra fire dager til tre måneder.

Lønner det seg med interrailbillett?

Det finnes ikke noe helt ferdig fasitsvar på om det lønner seg å velge interrailbillett fremfor forhåndskjøpte enkeltbilletter.

Derimot er det helt sikkert at interrail er den mest fleksible måten å reise på! Så jo mer av ferien du har lyst til å ta på sparket, desto bedre grunn har du til å velge en slik billett på togferien.

Jo flere dager en interrailbillett dekker, desto lavere er prisen per dag. For denne prisen reiser vi så langt – eller kort – vi vil. Derfor kan du også trygt legge til grunn at jo mer du har tenkt å reise, desto bedre er det å velge en interrailbillett.

Interrail – frihetens pris

I boken min har jeg et eget kapittel om «Interrail – eller ikke interrail?» Resten av denne bloggposten har jeg hentet direkte derfra:

Hovedprinsippet er fortsatt at en interrailbillett gir oss rett til å reise med de aller fleste tog: «hop-on, hop-off !»

Togtilbudet i deler av Europa har likevel endret seg så mye at togloffing i dag ikke er helt det samme som den gang europeisk ungdom loffet rundt og skapte myten.

Høyhastighetstogene i Frankrike, Italia og Spania har kommet i mellomtiden, i tillegg til internasjonale høyhastighetstilbud som Thalys (mellom Amsterdam, Brussel, Dortmund og Paris) og Eurostar (til og fra London). Og allerede i Sverige kan vi i dag møte SJs «snabbtåg».

Slike tilbud kommer med en pris. For interrailere betales prisen i form av obligatoriske plassreservasjoner.

At også nattogene har krav om reservasjon på forhånd, er lettere å forholde seg til for de fleste. Der sier det seg nesten selv at det ikke bare er å gå om bord og legge seg i en køye uten å ha bestilt plass.

Velg land og tog med omhu

Den som vil reise fritt rundt med en interrailbillett uten å kjøpe så mange plassreservasjoner i tillegg, bør derfor velge både land og tog med omhu.

Først og fremst handler det om å unngå høyhastighetstog, med de tyske som et hyggelig unntak. På tyske tog er det bare unntaksvis krav om plassreservasjoner. Samtidig er det både enkelt og relativt rimelig å kjøpe reservasjoner til de raske, gode togene i Tyskland hvis vi likevel vil sikre oss sitteplass.

Det er særlig når vi nærmer oss de populære ferielandene Italia, Frankrike, Spania og Portugal at det kroker seg til for interrailere. Her er ikke problemet bare at det ofte er krav om plassreservasjoner. De er også dyre, og aller dyrest er de for noen av de internasjonale rutene til og mellom disse landene.

I dette hjørnet av Europa kan frie togloffere på interrailbillett dessuten møte andre hindringer. Det er ikke alltid mulig å forhåndskjøpe de obligatoriske plassreservasjonene på nett, og franske SNCF har innført kvoter for interrailere på noen av sine internasjonale ruter.

Land som egner seg for Interrail

Land som regnes som spesielt interrailvennlige, er Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Sveits, Østerrike og Tsjekkia. Og ikke minst, Storbritannia og Irland.

Riktignok må det en (dyr) plassreservasjon med Eurostar til for å komme seg fra kontinentet til De britiske øyer, men videre fra London kan en interrailbillett virkelig komme til sin rett.

Har vi et godt kart og litt tålmodighet, er det mulig å tråkle seg frem med en interrailbillett uten ekstra kostnader også i land som Italia og Frankrike. De regionale og lokale togene som ikke krever plassreservasjoner, går ofte gjennom spennende landskap og stopper på flere småsteder.

Østover i Europa vil det være ulike krav om plassreservasjoner, men i de østeuropeiske landene koster det uansett lite å kjøpe dem. Samtidig er også enkeltbilletter ofte så billige i denne delen av Europa at interrailbillettene ikke nødvendigvis konkurrerer på pris likevel.

Kombiner ulike billetter!

Selvfølgelig står vi også helt fritt til å kombinere billettypene vi reiser på. Et Interrail Global Pass kan kjøpes med et antall fritt valgte reisedager innenfor en periode. Da har vi en reisebillett som gir oss stor fleksibilitet, men vi kan samtidig kjøpe enkeltbilletter til deler av reisen.

Selv om drømmen om interrail lever videre hos mange, er det nok nøkternt sett riktig slik Bjørn Stærk skriver i sin bok Togeventyret: «Det er bare en billett.»

Hvor, når og hvordan vi reiser, betyr mer enn hvilken billett vi har.

Her kan vi kjøpe Interrail

Interrailbilletter selges til omtrent samme pris av flere forhandlere, for eksempel:

En interrailbillett kan i dag være enten på papir, eller kjøpes som en digital billett som lastes ned i appen Rail Planner (fra Eurail B.V.).

Hva koster en interrailbillett?

En enkel og grei oversikt over ulike interrailbilletter og hva de koster:

Hva koster de obligatoriske plassreservasjonene?

Beste oversikt over prisene på plassreservasjoner på ulike tog i ulike land:

Vær oppmerksom på at både Interrail.eu og de fleste andre forhandlere legger på gebyrer når de selger slike plassreservasjoner.

 
Hvor kan vi kjøpe plassreservasjoner til Interrail?

Den som vil ta reisen helt på sparket, kan alltid kjøpe plassreservasjoner underveis på stasjonene. Noen plassreservasjoner kan også kjøpes direkte i appen Rail Planner.

For gode råd for kjøp av plassreservasjoner i ulike land anbefaler jeg:

Reklame for egen bok

ANNONSELENKE: Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene

Fra og med 1. mai 2023 selges boken med rabatt!