Hver eneste dag, året rundt, flyr nordmenn ned til en smal stripe sand langs den spanske middelhavskysten. På tide å oppleve mer av Spania, kanskje? I så fall: Ta toget! 

En reise med spanske hurtigtog er som å ta fly langs bakken.

Først kan du glemme alt du har lært om togreiser her hjemme. Spanske tog er noe ganske annet enn norske. I hvert fall gjelder det for hurtigtogene, som i Spania kjøres av det nasjonale togselskapet Renfe under navnene AVE, Avant og Alvia.

“These superb-quality AVE high speed trains are amongst the classiest trains in Europe,” skriver Mark Smith på nettstedet seat61.com, og om noen kjenner togstandardene Europa rundt, så må det være han. Med andre ord: Det er ikke bare en enkel, liten togblogger fra NSBs hjemland Norge som lar seg imponere i møte med de spanske togene.

Bildet av Spania som et stort land krymper idet du gjør deg selv til passasjer om bord på et spansk hurtigtog. Se på disse reisetidene, så skjønner du kanskje hva jeg mener:

 • Malaga – Madrid, fra 2 timer 20 minutter
 • Malaga – Sevilla, fra 1 time 40 minutter
 • Barcelona – Madrid, fra 2 timer 30 minutter
 • Valencia – Madrid, fra 1 time 35 minutter
 • Alicante – Madrid, fra 2 timer 12 minutter
 • Granada – Madrid, fra 3 timer 17 minutter (oppdatert janunar 2020)

Selv hadde vi vårt aller første møte med de spanske supertogene en grytidlig morgen i Madrid for flere år siden. Den gang var vi barnefamilie på tur og reiste på familiebudsjett. Vi hadde funnet frem til billigste flybilletter sørover fra Gardermoen og havnet derfor i første omgang i den spanske hovedstaden, midt i landet og langt fra kyststripen alle ville til. I Madrid fortsatte vi på sparebluss. Men så – etter et par innholdsrike, men trangbodde familiedager i hovedstaden – tro vi til med luksus: Vi kjøpte 1. klassebilletter med hurtigtog til Malaga.

Vi hadde en varmrød spansk soloppgang utenfor vinduet, og innenfor var det raus all inclusive

Familien på fire var, sammen med to spanske forretningsmenn, eneste gjester om bord i en romslig vogn med brede skinnseter. Hele veien trillet to togverter frem og tilbake med mat, kaffe og juice. Vi hadde en varmrød spansk soloppgang utenfor vinduet, og innenfor var det raus all inclusive. Selv til frokost ville det vært mulig å be om både spanske viner og årgangswhiskey.

Jeg kan forsikre: Det hele gjorde inntrykk den gangen.

Fortsatt er vi ikke blitt mer blaserte enn at vi lar oss begeistre av standard og stil om bord på spanske hurtigtog, og på godt og vondt er vel dette det nærmeste du kan komme «fly langs bakken».

..men den åpne, frie og litt forsofne følelsen fra den gamle jernbanestasjonen må du gi avkall på

Her må du først sjekke inn på et eget område av jernbanestasjonen, og både du og bagasjen må gjennom sikkerhetskontroll. Riktignok går det raskere enn på en flyplass, og du får beholde både sko og belte på. Ingen tar fra deg vannflasken din heller, men den åpne, frie og litt forsofne følelsen fra den gamle jernbanestasjonen må du gi avkall på. Når du kommer til AVEs del av stasjonen, er alt nyere, større og mer strømlinjeformet.

Gjennom landet skyter disse togene seg frem i rette linjer og ofte på broer høyt hevet over resten av landskapet. Her tar vi oss absolutt ikke tid til å snirkle gjennom pittoreske småsteder, og møter vi et fjell, kjører vi rett igjennom i tunell. Marsjfart over lange strekninger er 300 km/timen.

Hva det koster å reise på denne måten, varierer sterkt og avhenger både av tidspunkt og billettype. Billettene kan kjøpes fra og med to måneder før reisen og er rimeligst når de kjøpes tidlig. «Preferente» (1. klasse) inkluderer mat og drikke, men av en eller annen grunn skal dette gjelde kun på hverdager. Så gjør noe annet enn å reise med tog på spansk førsteklasse lørdager og søndager! Og husk: Reise med Interrail-billett krever setereservasjon på disse togene.

Selv reiser vi svært gjerne raskt og luksuriøst på kryss og tvers av Spania, men vi gleder oss også til å roe ned farten og se mer av landet fra regionale og lokale tog som følger andre traséer og helt andre rutetider. Det er en del av vår plan for neste spaniatur – og om noen har gode forslag til steder å stoppe langs linjen fra Malaga til Madrid, hører jeg gjerne fra dere!

Nyttige nettsider når du planlegger reisen med tog i Spania

Spanske Renfes hjemmeside med rutetider og billetter.

Seat61.com: A beginner’s gude to train trave in Spain.

Spain by high-speed trains

Every single day of the year there are several flights filled up with Norwegians and other tourists travelling to Spain, but on arriving there most of them never leave the tiny strip of sand along the southern coast. Maybe it’s time to explore more of this beautiful country, and what would then be better than travelling by train?

I quote The man in seat 61 and thoroughly agree with him:  “These superb-quality AVE high speed trains are amongst the classiest trains in Europe”.

Here are some examples:

 • Malaga – Madrid. 2 h 20 m
 • Malaga – Sevilla. 1 h 40 m
 • Barcelona – Madrid. 2 h 30 m
 • Valencia – Madrid. 1 h 35 m
 • Alicante – Madrid. 2 h 15 m