Lykken kan være å sitte på et lite tog som rusler nordover i skogen og stanser for middag i Jokkmokk. Togbloggen deler gode reiseminner fra 2017 – og ønsker godt nytt reiseår 2018!

Nå har jeg vært selverklært togblogger i to hele kalenderår. Spørsmålet jeg ofte får, er dette: «Hvilken togreise er den aller beste?» Like ofte som spørsmålet stilles, blir jeg svar skyldig.

Det finnes så mange store, verdensberømte togreiser i luksusklassen det går an å drømme om: Venice Simplon-Orient-Express fra London, Golden Eagle Trans-Siberian Express fra Moskva, Blue Train gjennom Sør-Afrika og The Ghan gjennom Australia, for å nevne noen. Både jeg selv og andre forventer vel helst at «den aller beste togreisen» hører hjemme et sted i denne divisjonen.

Men om vi tar vekk «aller» og tenker at vi nøyer oss med de beste blant mange gode togreiser, er verden full av muligheter.

Aller lykkeligst er jeg som togblogger når jeg finner en fin togreise nær meg, en reise jeg ikke behøver fly langt for å komme til. En opplevelse som åpner land og landskap vi ellers bare flyr over eller flyr fra.

Slik huskes 2017 her på Togbloggen.no: Norden på langs. Norge på tvers. Interrail langs middelhavskysten. Et fredelig møte med vakre Nord-Irland. En liten sommeravstikker til Stenungsund – og til slutt en høstlig stormforelskelse i møte med Cadiz på den spanske lyskysten. Alle disse reisene har gitt reiselykke i rikt monn, og jeg oppsummerer og deler og håper noen kan finne inspirasjon til egne reiser i 2018:

To svenske byer på flyttefot

Gällivare og Kiruna. Disse to søsterbyene i svenske Lappland er bygd opp rundt gruvedrift. Begge er nå av samme grunn nødt til å flytte seg. Selv Sveriges vakreste kirke må rives før nye Kiruna står ferdig. Besøk byene nå, mens historien skrives! Og gjør gjerne som oss: Reis dit med Nordens rareste lille tog, Innlandsbanan, som rusler og går i sitt eget tempo nordover i skogene.

Festspillene i Bergen

Hver eneste dag kjører NSB trauste norske tog mellom Oslo i øst og Bergen i vest. Ingen hvite duker, ingen store fakter, bare et langt togsett som på hverdagslig vis drar i vei via Hokksund og Hønefoss og så over Hardangervidda. Hver vår arrangerer Bergen sine festspill. Kobler vi dette sammen – tog over vidda og festspill på Vestlandet – har vi, det hverdagslige til tross, en reiseopplevelse i verdensklasse.

Klipper hvite som kalk, røde som blod

Våren 2017 dro jeg av sted på Interrail-billett og kunne innenfor gitte reisedager velge og vrake. Jeg valgte middelhavskysten. Lykken for en interrailer er fine togstrekninger uten ekstra kostnader til setereservasjoner, og jeg fant to slike perler: Et morgentog fra Nice til Marseille, langs klipper «røde som blod», og et lokaltog som rusler rundt i det hvite klippelandskapet ved Marseille.

Lonely Planets reiseråd for 2018: Belfast og Nord-Irland

Vi som har levd noen tiår, har fulgt Belfast og Nord-Irland gjennom nyhetene over lang tid, og lenge var det ganske utenkelig å ha dette som reisemål. I dag derimot! Nord-Irland fremstår nå som ett av Europas tryggeste hjørner, og turismen tar seg opp. Lonely Planet har utropt Nord-Irland til den beste regionen å besøke i 2018. Togbloggen var der i 2017 og sier seg hjertens enig.

Toget som aldri kom til Norge

Da Bohusbanan ble bygget, var den tiltenkt en storslagen fremtid som hovedforbindelse mellom Skåne i sør og Kristiania i nord. Så kom 1905, og resten er historie. Bohusbanan ble aldri mer enn en blyg liten jernbane som smyger seg mellom granittknausene i Bohuslän og nøyer seg med Strömstad som siste stopp på reisen fra Göteborg. Vi tok en liten sommeravstikker med toget til Stenungsund.

Årets stormforelskelse 2017: Cadiz

Det er aldri for sent å forelske seg i nye steder. På en strand ut mot Atlanterhavet, akkurat der Halle Berry steg opp fra bølgene og satte griller i hodet på James Bond i «Die Another Day», var jeg fortapt. Cadiz er en av Europas aller eldste byer og ligger en kort og vakker togreise fra velkjente Malaga i Sør-Spania. Gamlebyen i Cadiz begynner der togsporene stanser – bare gå rett ut i smugene og la deg fascinere!

Det aller beste reiserådet

Det aller beste rådet helt til slutt: Ta toget, om du kan!

Bildet øverst på denne siden er fra vakre, lille Vokkøy i Helligvær utenfor Bodø. Der besøkte vi gode venner  sommeren 2017, og ja – raskeste reise fra Oslo til Bodø ville utvilsomt vært med fly. Men morsomst, finest og med mest opplevelse underveis? Neppe.

Vi tok tog fra Oslo S, via Stockholm, Östersund, Gällivare, Kiruna og Narvik. Derfra buss til Bodø og båt ut til det fantastiske øyriket i Helligvær. Reisen sørover igjen tok vi som et fint langt strekk med Nordlandsbanen til Trondheim og til slutt nattog tilbake til Oslo. Anbefales!