Hvordan reiser vi best med tog fra Oslo S til Europa? Her er oppdaterte reiseforslag for oss som lar fly være fly og heller reiser på Interrail-billett sommeren 2018.

Tog fra Oslo S til Europa sommeren 2018.

Ellers reisevante og selvhjulpne folk blir ofte rådville med tanke på å skulle reise ut i verden med tog. Ikke så rart, egentlig.

Søker vi på NSBs hjemmeside, kommer vi ikke lenger ut av landet enn til Göteborg. København er ukjent destinasjon på NSBs hjemmeside, og vi får ikke en gang så mye som et vennlig lite råd om hvor vi skal søke videre. Det er derfor svenske SJ.se og tyske bahn.de som best kan hjelpe oss hele veien fra den norske til den danske hovedstaden.

Sommeren 2017 skrev jeg denne bloggposten om fire reiseruter sørover med tog fra Oslo S til Europa, og foran sommeren 2018 har jeg etter beste evne forsøkt å oppdatere.

Til deg som leser denne bloggposten i 2019: For sommersesongen 2019 har jeg skrevet en ny bloggpost om togreisen mellom Oslo, København og Hamburg. Der har jeg også lagt inn oppdaterte reiseruter med togtider for 2019.

Reiserutene nedenfor er ment til hjelp og inspirasjon, men for all del: Sjekk togtidene selv før du drar i vei! Det kan komme endringer jeg ikke har klart å fange opp.

Her er noen aktuelle ruter for togreiser fra Oslo S til Europa sommeren 2018:

1. FRA OSLO S TIL HAMBURG 

Når utgangspunktet vårt er Oslo, er NSBs avgang kl 07.01 til Göteborg det beste «europatoget». Det kjøres seks dager i uken, men vil du reise søndag, må du finne på noe annet. Da er buss fra Oslo til Göteborg et alternativ.

Hvis alt er i rute, ser reisen slik ut:
• Ankomst Göteborg kl 10.40.
• Öresundtåget videre kl 10.55, med ankomst København kl 14.28.

Blir det forsinkelser på første etappe, er det greit å vite at neste Öresundtog går fra Göteborg kl 11.55, med ankomst København kl 15.28.

I fjor gikk det to direktetog fra København til Hamburg på ettermiddagen. I år er dette tilbudet blitt dårligere. Den eneste avgangen som ser ut til å gå hele sesongen, er tog fra København kl 16.52 med ankomst Hamburg ca kl 22. Men dette er ikke et direktetog, og det er 3 togskift underveis til Hamburg.

Så kanskje skal vi heller ta en rolig ettermiddag og overnatting i København og reise videre på en bedre forbindelse neste dag?

Et annet alternativ kan være å ta et kveldstog videre fra København til for eksempel Kolding. Det er en fin liten by med gode togforbindelser videre til Hamburg neste dag. Reisen fra Kolding til Hamburg tar bare i overkant av tre timer.

2. NATTOG FRA MALMØ TIL BERLIN

Togelskere drømmer om å ta nattog ut i verden, og med svensk hjelp er det mulig. I påsken, Kristi himmelfartshelgen og gjennom sommersesongen kjører private Snälltåget nattog fra Malmø til Berlin. Så har vi først kommet oss til Göteborg og over på Öresundtåget sørover, kan vi fortsette togreisen til Europa slik:
• Gå av i Malmø.
• Ta Snälltogets Berlin Night Express videre derfra kl 17.00.
• Da skal vi være fremme i Berlin og klare for frokost neste dag kl 7.15.

Dette toget settes opp tre ganger i uken (mandag, fredag og søndag) i perioden 25. juni – 12. august 2018.

Interrail-billetten gjelder for Snälltoget til Berlin, men det kreves en plassreservasjon i tillegg (29 euro for plass i 6-mannskupé, 169 euro for å reservere en hel sovekupé).

3. TOG OG FERJE TIL SASSNITZ

Nattog fra Sør-Sverige til Berlin er mulig fordi Stena Line kjører kveldsferje fra Trelleborg til Sassnitz i høysesongene. Den samme ferjen kan vi selvfølgelig også ta uten å reise med nattoget:
• Fra Göteborg tar vi i så fall tog til Trelleborg kl 11.55, togbytte i Helsingborg.
• Ankomst Trelleborg kl 15.52.
• Stena Lines ferje til Sassnitz har avgang kl 18.00.
• Vi kommer til Tyskland kl 22.15 samme dag som vi reiste fra Oslo S.

4. KVELDSTUR TIL STOCKHOLM, NATTOG TIL MALMØ, FERJE VIDERE NESTE DAG

Til vanlig kan det også være et alternativ å ta SJs hurtigtog fra Oslo S til Stockholm på ettermiddagen og ta nattoget fra Stockholm til Malmö samme kveld. Da er vi fremme i Malmö kl 6.55 neste morgen.

Med Malmø som utgangspunkt en tidlig morgen i høysesongen er Kontinentet innen rekkevidde med flere daglige ferjeavganger både fra Trelleborg og Ystad.

Sommeren 2018 er imidlertid hurtigtogsforbindelsen mellom Oslo og Stockholm påvirket av banearbeider rundt Stockholm. I skrivende stund er det uklart hvor mye dette påvirker reisemåte og reisetid mellom den norske og den svenske hovedstaden gjennom denne sommersesongen.

DEL GODE RÅD FOR REISEN MED TOG FRA OSLO S TIL EUROPA!

Har du egne erfaringer, gode råd eller rettelser til denne bloggposten? Del gjerne! Det er ikke til å komme fra at det er kronglete å reise med tog fra Oslo S til Europa, og vi som er glad i å reise med tog, bør hjelpe hverandre som best vi kan.

Ferie uten fly og bil

Naturvernforbundets magasin, Natur&Miljø, skriver mye og godt om ferie uten fly og bil.

Redaksjonen fastslår at utfordringen ligger i å komme seg til Hamburg.
«Når du først er der, er togtilbudet sørover av god kvalitet. Strekningen fra Oslo til Hamburg er imidlertid usammenhengende og treg, og for å gjøre utenlandsreiser med tog fra Norge mer attraktivt er det her det er mest nødvendig å satse,» skriver Natur&Miljø.

Togbloggen kunne ikke vært mer enig! 

Les mer om ferie uten fly og bil.