Gamle interrailere tar ønskereprise på seniorbillett. Miljøbevisste i alle aldre velger toget, og noen vil rett og slett reise langs bakken for å oppleve mer. Her er gode råd for å kjøpe togbilletter til reisen i Europa.

Når vi sitter der med Europa utenfor togvinduet, er alle problemer med å bestille togbilletter glemt! Her fra togturen gjennom Garganta el Chorro i Sør-Spania.

Noen gode råd kan faktisk komme godt med! Når vi sitter der med Europa utenfor togvinduet, er riktignok alt glemt. Men før vi kommer så langt, har vi sannsynligvis sukket mer enn én gang over europeiske togselskaper og deres billettsystemer.

Tre gode råd for deg som vil kjøpe togbilletter til reisen i Europa:
  1. Bruk Deutsche Bahns søkemotor for å finne rutetider.
  2. Når du søker på lange distanser: Del opp i kortere etapper for å finne optimale ruter.
  3. Når du har kommet så langt at du skal bestille billettene: Ikke gi opp!

Råd nummer 3 er særlig viktig! Hold fast ved det, ellers ender du sannsynligvis opp med en flybillett i stedet.

Hvis du bare har tenkt å reise innenfor ett land, er det greit nok. Da forholder du deg til det aktuelle nasjonale togselskapet, lærer deg systemet der og bestiller togbillettene direkte fra selskapets nettside.

Moroa begynner når vi skal reise langt, krysse landegrenser og forholde oss til ulike togselskaper som ikke like gjerne forholder seg til hverandre. Per i dag ser det ikke ut til å være noen som kan samle alle trådene for oss og selge en samlet togreise gjennom hele Europa, i hvert fall ikke til laveste pris hele veien.

Vi som begynner her oppe i nord og sannsynligvis vil et godt stykke sørover på reisen, bør først regne på alternativene og avgjøre om vi skal kjøpe togbilletter til de ulike strekningene eller reise på en Interrail-billett. Ofte vil svaret være at det lønner seg å velge Interrail. (Priseksempel 2017 kjøpt via NSB Utland: Interrail-billett som gir 5 reisedager i løpet av 15 dager, kr 2460 for voksen på 2. klasse/kr 3270 på 1. klasse).

Skal vi finregne på alternativene, er det imidlertid mye å ta hensyn til:

  • Togbilletter legges som regel ut tre (eventuelt to) måneder før reisedagen, og kjøper vi tidlig, får vi som regel lavere pris enn om vi kjøper kort tid før vi skal reise. Prisen kan imidlertid variere sterkt også innenfor en gitt reisedato.
  • Selv når vi velger Interrail-billett, må vi ofte ha plassreservasjoner i tillegg. Dette gjelder som hovedregel på alle høyhastighetstog, internasjonale togruter og på nattog, i tillegg til en del andre større togruter. Prisen for å reservere plass varierer, men det koster gjerne mellom ca 30 og 250 kroner per strekning. Noen høyhastighetstog og internasjonale ruter koster mer. Aller mest koster det selvfølgelig å bestille sete på 1. klasse, men da kan til gjengjeld mat og drikke noen ganger være inkludert. 
  • Ny setereservasjon kreves hver gang vi bytter tog. Med Interrail-billett får vi med andre ord mest for pengene ved å velge lange direkteruter på høyhastighetstogene og ellers prøve å finne lokal- og regionaltog som ikke krever setereservasjon. I Deutsche Bahns søkemotor er alle avganger som krever setereservasjon, markert med en «R».
  • På franske høyhastighetstog er det i tillegg til obligatorisk setereservasjon også innført knappe kvoter for reisende med Interrail-billetter. Det betyr at vi som interrailere kan bli nektet sete selv om toget ikke er fullt. Altså gjelder det å være tidlig ute med bestilling til disse strekningene. 

Se interrail.eu for oppdatert oversikt over regler og priser for setereservasjoner.

Når vi så har regnet på alternative togbilletter, sett på kartet, sjekket aktuelle togtider og gjort oss opp en mening om en togreise i Europa, hva så?

Her er noen alternativer for kjøp av europeiske togbilletter:

BRUK INTERRAIL.EU
Hvis du har bestemt deg for å reise på Interrail-billett, kan du kjøpe både billett og setereservasjoner på Interrail.eu

RING NSB UTLAND
Hvis du først klarer å finne frem til de litt bortgjemte menneskene NSB har plassert på tastevalg 3 for Utland på servicenummeret 815 00 888, kan du få god hjelp – og togbillettene kommer på papir hjem til deg i posten noen dager etterpå. Tjenesten er bare tilgjengelig mellom kl 8 og 16 på hverdager. 

Nærmere beskrivelse av hva NSB Utland selv kan tilby, og lenker til togselskapene i andre europeiske land er lagt ut på NSBs hjemmeside.

NSB Utland tar kr 50 per bestilling i gebyr (2017).

BRUK TOGSELSKAPENES HJEMMESIDER
På hjemmesidene til de enkelte togselskapene kan vi kjøpe enkeltbilletter. Ofte har selskapene rabatter som vi bare får ved kjøpe direkte fra dem. Her kan vi også få setereservasjoner vi trenger i tillegg til en Interrail-billett.

På selskapenes egne hjemmesider kan vi dessuten finne de helt lokale togrutene som ikke alltid dukker opp når vi bruker Deutsche Bahns søketjeneste.

SJEKK TOGBILLETTER HOS FLERE TILBYDERE
Det finnes selvfølgelig flere tilbydere av togbilletter der ute, og et byrå jeg selv har prøvd, er engelske Internationalrail.com. Via dette byrået har jeg opplevd å få tak i setereservasjon til franske tog som ifølge togselskapets egen nettside var utsolgt.

Da gjenstår bare nok en gang å minne om råd nr 3: Ikke gi opp!