Gamle interrailere tar ønskereprise på seniorbillett. Miljøbevisste i alle aldre velger toget, og noen vil rett og slett reise langs bakken for å oppleve mer. Her er gode råd for å kjøpe togbilletter til reisen i Europa.

Noen gode råd kan faktisk komme godt med! Når vi sitter der med Europa utenfor togvinduet, er riktignok alt glemt. Men før vi kommer så langt, har vi sannsynligvis sukket mer enn én gang over europeiske togselskaper og deres billettsystemer.

HEI LESER! Denne bloggposten du nå er inne på, ble publisert sommeren 2016.  Fortsatt leses den av mange, men jeg vil absolutt anbefale å se på nyere og mer oppdaterte bloggposter!

REKLAME FOR EGEN BOK: I mellomtiden har jeg også gitt ut boken «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene» (Cappelen Damm, 2022) der det er med en startpakke for togferien. Obs! Mai-salg og 50 % avslag på fjorårets bøker hos Cappelen Damm nå! Du får boken min for kr. 190. (Mai 2023)

..og nå tilbake til den opprinnelige bloggposten: 

Tre gode råd for deg som vil kjøpe togbilletter til reisen i Europa:
  1. Bruk Deutsche Bahns søkemotor for å finne rutetider.
  2. Når du søker på lange distanser: Del opp i kortere etapper for å finne optimale ruter.
  3. Når du har kommet så langt at du skal bestille billettene: Ikke gi opp!

Råd nummer 3 er særlig viktig! Hold fast ved det, ellers ender du sannsynligvis opp med en flybillett i stedet.

Hvis du bare har tenkt å reise innenfor ett land, er det greit nok. Da forholder du deg til det aktuelle nasjonale togselskapet, lærer deg systemet der og bestiller togbillettene direkte fra selskapets nettside.

Moroa begynner når vi skal reise langt, krysse landegrenser og forholde oss til ulike togselskaper som ikke like gjerne forholder seg til hverandre. Per i dag ser det ikke ut til å være noen som kan samle alle trådene for oss og selge en samlet togreise gjennom hele Europa, i hvert fall ikke til laveste pris hele veien.

Vi som begynner her oppe i nord og sannsynligvis vil et godt stykke sørover på reisen, bør først regne på alternativene og avgjøre om vi skal kjøpe togbilletter til de ulike strekningene eller reise på en Interrail-billett. Ofte vil svaret være at det lønner seg å velge Interrail. (Priseksempel 2017 kjøpt via NSB Utland: Interrail-billett som gir 5 reisedager i løpet av 15 dager, kr 2460 for voksen på 2. klasse/kr 3270 på 1. klasse).

Skal vi finregne på alternativene, er det imidlertid mye å ta hensyn til:

  • Togbilletter legges som regel ut tre (eventuelt to) måneder før reisedagen, og kjøper vi tidlig, får vi som regel lavere pris enn om vi kjøper kort tid før vi skal reise. Prisen kan imidlertid variere sterkt også innenfor en gitt reisedato.
  • Selv når vi velger Interrail-billett, må vi ofte ha plassreservasjoner i tillegg. Dette gjelder som hovedregel på alle høyhastighetstog, internasjonale togruter og på nattog, i tillegg til en del andre større togruter. Prisen for å reservere plass varierer, men det koster gjerne mellom ca 30 og 250 kroner per strekning. Noen høyhastighetstog og internasjonale ruter koster mer. Aller mest koster det selvfølgelig å bestille sete på 1. klasse, men da kan til gjengjeld mat og drikke noen ganger være inkludert. 
  • Ny setereservasjon kreves hver gang vi bytter tog. Med Interrail-billett får vi med andre ord mest for pengene ved å velge lange direkteruter på høyhastighetstogene og ellers prøve å finne lokal- og regionaltog som ikke krever setereservasjon. I Deutsche Bahns søkemotor er alle avganger som krever setereservasjon, markert med en «R».
  • På franske høyhastighetstog er det i tillegg til obligatorisk setereservasjon også innført knappe kvoter for reisende med Interrail-billetter. Det betyr at vi som interrailere kan bli nektet sete selv om toget ikke er fullt. Altså gjelder det å være tidlig ute med bestilling til disse strekningene. 

Se interrail.eu for oppdatert oversikt over regler og priser for setereservasjoner.

Når vi så har regnet på alternative togbilletter, sett på kartet, sjekket aktuelle togtider og gjort oss opp en mening om en togreise i Europa, hva så?

Her er noen alternativer for kjøp av europeiske togbilletter:

BRUK INTERRAIL.EU
Hvis du har bestemt deg for å reise på Interrail-billett, kan du kjøpe både billett og setereservasjoner på Interrail.eu

RING JERNBANENS KUNDESENTER (Oppdatert per januar 2019)
Det som før het NSB Utland, inngår nå i Jernbanens kundesenter og driftes av Entur:

  • Ring Jernbanens kundesenter på 61 27 90 88 (tastevalg 2)
    Her kan du få råd, og du kan bestille billetter og plassreservasjoner. 
    Jernbanens kundesenter tar gebyrer for sine tjenester – spør om totalprisen før du bestiller.
  • Se mer informasjon på NSBs hjemmeside.

RING KUNDETJENESTEN PÅ EUROPARUNDT.NO (Oppdatert per januar 2019)
Fra og med 2018 er det Europarundt.no som markedsfører Interrail i det norske markedet. 

  • Ring Europarundts kundetjeneste på 852 95 600
    Her kan du få råd, og du kan bestille billetter og plassreservasjoner.
    Europarundt tar gebyrer for sine tjenester – spør om totalprisen før du bestiller.
  • Se mer informasjon på Europarundt.no.

BRUK TOGSELSKAPENES HJEMMESIDER
På hjemmesidene til de enkelte togselskapene kan vi kjøpe enkeltbilletter. Ofte har selskapene rabatter som vi bare får ved å kjøpe direkte fra dem. Her kan vi også få setereservasjoner vi trenger i tillegg til en Interrail-billett.

På selskapenes egne hjemmesider kan vi dessuten finne de helt lokale togrutene som ikke alltid dukker opp når vi bruker Deutsche Bahns søketjeneste.

SJEKK TOGBILLETTER HOS FLERE TILBYDERE
Det finnes selvfølgelig flere tilbydere av togbilletter der ute, og et byrå jeg selv har prøvd, er engelske Internationalrail.com. Via dette byrået har jeg opplevd å få tak i setereservasjon til franske tog som ifølge togselskapets egen nettside var utsolgt.

Da gjenstår bare nok en gang å minne om råd nr 3: Ikke gi opp!