Skal du på togreise i Europa for første gang og lurer på hvordan i all verden du skal klare å finne en god reiserute? Hils på Mark Smith og Simon Harper – og lær deg å bruke bahn.de.

Så sitter vi der, da, med europakartet foran oss og tenker at nå skal vi la fly være fly. Denne gangen skal vi reise langs bakken! Kanskje har vi en Interrail-billett og har tenkt å loffe litt rundt i ferien. Kanskje har vi tenkt oss til en tante i Brussel, eller til en badeby ved Middelhavet.

Uansett – vi har en jobb å gjøre: Vi må finne noen gode reiseruter med tog.

For noen av oss er planleggingen minst halve moroa, for andre er det mest plunder og heft. Men enten vi har det sånn eller slik, gode hjelpere trenger vi, og her skal du få hilse på tre av mine. Og til slutt legger jeg også inn et par telefonnumre du kan ringe til, hvis du heller vil det.

Mark Smith, seat61.com

Ingen over. Ingen ved siden. Mark Smith, grunnleggeren av nettsiden www.seat61.com, er og blir togentusiastenes beste venn. Verden rundt.

Hans nettside kan virke litt overveldende, og den er ikke optimalt tilpasset for mobil, men uunnværlig både når vi skal finne de lange reiserutene med tog – og når vi står fast på en eller annen detalj underveis.

Mark Smiths store prosjekt er å gjøre hele verden tilgjengelig med tog. Ja, altså hele verden. Nettsiden dekker små og store reiseruter med tog over hele kloden, og felles for alle rutebeskrivelsene på denne nettsiden er det at de er velprøvde og gjennomførbare. Alt du måtte lure på, er nøye beskrevet – ofte også med foto som viser interiøret om bord på de aktuelle togene. Mark Smith har holdt på med dette på heltid siden 2007 og har en status som gjør at han mottar informasjon fra fjern og nær. Siden hans er derfor også imponerende godt oppdatert til enhver tid.

Viktig å vite første gang du bruker denne nettsiden: Mark Smiths verden har sentrum i London. Hans lange reiseruter med tog i Europa begynner og slutter der. Altså må vi andre som kommer fra andre hjørner av Europa, hekte oss på underveis. Men selvfølgelig har han orden også på reiserutene med tog (og ferger) mellom Oslo og London. Så begynn med strekningen Oslo – Hamburg, og jobb deg videre derfra utover i Europa.

I tillegg til detaljerte tekstbeskrivelser, viser nettsiden også reiseruter med tog i interaktive kart. Det er til god hjelp for å få oversikt.

Simon Harper, showmethejourney.com

Nyere og mindre kjent, men lett å bli glad i: Simon Harpers nettside Showmethejourney.com. Denne nettsiden forsøker med hele seg å leve opp til navnet sitt. Dette er en brukervennlig nettside laget i mobilens tid og med et design som gjør det lett å finne frem:

Velg en by du vil reise fra, velg blant byer du kan reise til – og få alternative reiseturer med tog greit beskrevet.

Se også denne siden der han har satt opp flere konkrete reiseruter med tog for årets sesong: 2019 Itineraries for Eurail and InterRail Passes.

Også Showmethejourney er laget av en entusiast som selv har reist rutene han beskriver, og den er full av praktiske råd og tips. Noe av det jeg liker veldig godt med denne siden, er dessuten at han rangerer togstrekningene etter hvor fin utsikt vi har utenfor vinduet underveis på reisen.

Dessuten, og dette kan være viktig for den som skal ut på sin første reise langs bakken: på Showmethejourney er det lett å finne gode beskrivelser av de store togstasjonene vi ofte må innom underveis på reisen. Det er ikke til å komme fra at et første møte med for eksempel Hamburg Hauptbahnhof kan være stressende og forvirrende. Har du Simon Harper med deg, føles det tryggere!

«Alle» togtider på ett sted, bahn.de

Og så er vi endelig kommet til Deutsche Bahns hjemmeside bahn.de (og appen DB Navigator). Denne søketjenesten gir oss rutetidene med tog på kryss og tvers gjennom hele Europa og er et uunnværlig verktøy når vi går i gang med å snekre vår egen reiserute med tog.

Men i motsetning til Mark Smith og Simon Harper er dette kun en søketjeneste, ikke en person av kjøtt og blod som har reist samme rute selv. Bruk den deretter! Og vær kritisk.

Legger du inn et søk på reisen fra A til B, kan du få opp de mest umulige forslag til reiseruter, med togbytter midt på natten og urealistisk (eller unødvendig stressende) kort tid til togbytte.

De beste reiseforslagene får du opp ved å velge kortere strekninger per søk. Eller du kan legge inn et søk på en lang strekning (for eksempel Oslo – Nice), men da bør du se nøye på forslagene som kommer opp, og tilpasse dem slik at du får en behagelig reise. Tips: Åpner du «Show intermediate stops» nederst i reiseruten, kan du også velge andre steder å gå av underveis.

Det er også nyttig å vite at du kan åpne «Further options» og deretter velge «only local transport». Da kommer det opp flere (og langsommere) ruter som ofte er rimeligere og har færre krav om plassreservasjoner. Men selv om dette er en suveren tjeneste der vi finner så godt som alle europeiske togtider, er det min erfaring at den ikke alltid har med de helt lokale toglinjene. (Gjelder i hvert fall spanske lokaltog, Cercanias, som vi må til Renfes hjemmeside for å finne.) 

Bruk også gjerne appen Rail Planner (fra Eurail Group) – den fungerer offline og er god å ha underveis på reisen.

Eller ring og få råd til reiseruter med tog

Orker du ikke all denne planleggingen? Eller vil du snakke med noen når du har kommet så langt at du skal begynne å bestille billettene du trenger til togreisen i Europa?

Her er to telefonnumre du kan ringe for å be om råd til reiseruter med tog i Europa:

  • Jernbanens kundesenter:
    61 27 90 88 (tastevalg 2)
    Tidligere var dette NSB Utland, nå har det nye selskapet Entur overtatt.
  • Europarundt.no, kundetjeneste:
    852 95 600
    Det er Europarundt som markedsfører Interrail i det norske markedet. Deres kundetjeneste driftes av svenske Tågbokningen.

Begge disse tjenestene tar gebyrer/bookingavgifter hvis du kjøper billetter eller plassreservasjoner. 

TOGBLOGGEN REISTE PÅ SPONSEDE INTERRAILBILLETTER FRA EUROPARUNDT.NO I 2018 OG 2019

Reiseruter med tog – her er noen flere bloggposter du kan ha nytte av

Dessuten: I alle bloggpostene min fra både korte og lengre togreiser setter jeg opp oversikt over togstrekninger og reisetid. I tillegg vil du finne kart som viser reiseruten jeg har fulgt. 

REKLAME FOR EGEN BOK

I boken min, «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene» (Cappelen Damm, 2022), har jeg med en hel startpakke for togferien. 

ANNONSELENKE: Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene

Fra og med 1. mai 2023 selges boken med rabatt!

Fun facts: Hvorfor Seat61?

Hvorfor heter en nettside om togreiser Seat61? Forklaringen Mark Smith selv gir, er at dette er favorittsetet hans på Eurostar fra London. 

Mark Smith er ellers kjent for dette suverene rådet: «Never travel without a good book and a corkscrew!»