En fottur på stien Caminito del Rey nord for Malaga krever hjelm og hårnett, samt en viss toleranse for høyder. Hva dette har med tog å gjøre, er en annen sak. 

Hjelm er blitt påbudt for alle som vil gå Caminito del Rey.

Tolv år etter at vi stod klemt inntil veggen i en tunell mens Madrid-Malaga-toget strøk forbi oss, har vi nå vært tilbake i svimlende vakre El Chorro. Der har vi gått den nyrestaurerte kongestien, Caminito del Rey, som i lange partier er festet direkte i loddrette fjellvegger, og som på sitt mest luftige går som en hengebro høyt over Guadalahorce-elven.

Reiser du med tog fra Málaga María Zambrano på morgenen, er du fremme i El Chorro snaue tre kvarter senere. Da har du god tid til å gå «den lille kongestien» før du tar kveldstoget tilbake til Malaga. Eller du kan fortsette togreisen nordover på ettermiddagen, for eksempel til Sevilla.

Selvfølgelig er det også mulig å ta hele turen som en togreise og kjøre gjennom Garganta el Chorro, langs Guadalahorce-elven, uten noen gang å gå av toget i El Chorro. Men det vil være synd. For i dette tilfellet vil jeg nok mene at reisens mål er tøffere enn toget.

På den annen side er det også godt mulig å komme til El Chorro uten tog. De fleste tar bil, og trolig vil også bussforbindelsene bli flere etter hvert som Caminito del Rey, sannsynligvis, vokser som turistattraksjon.

Så hva Caminito del Rey egentlig har med tog å gjøre, kan derfor være alt eller ingenting, rent transportteknisk sett.

For oss vil likevel El Chorro og den forlokkende kongestien i fjellveggen for alltid være sterkt forbundet med tog. Og for oss begynte opplevelsene i El Chorro den gang Caminito del Rey fortsatt var en forfallen dødsfelle for eventyrlystne klatrere. Den gang var det så mange eventyrere som trakk hit, at det oppstod egne lokale «lover og regler».

Og vi – en enkel barnefamilie fra Norge på vår første spaniaferie – trasket troskyldig inn i eventyret sammen med eventyrerne

Offisielt var det sannsynligvis aldri lov å gå inn i Garganta el Chorro langs jernbanelinjen, gjennom tunellene og over de smale jernbanebroene. I praksis var det likevel så mange som gjorde det, at togene tilpasset seg og tok hensyn. I god tid tutet de slik at alle hadde tid til å komme seg ut av sporene og vekk fra broene, og så slakket de så mye ned på farten at det på sett og vis var levelig å stå klemt inntil tunellveggene mens de passerte. Det var på mange måter et rørende samliv mellom folk og tog, dette. Og vi – en enkel barnefamilie fra Norge på vår første spaniaferie – trasket troskyldig inn i eventyret sammen med eventyrerne.

Siden har vi gått i disse fjellområdene nesten hvert eneste år, men aldri mer langs togskinnene. Det strammet seg til med vakthold på El Chorro, og forbudsskiltene var etter hvert ikke til å ta feil av – selv ikke for de mest troskyldige.

Når du nå kommer til nyrestaurerte og delvis helt nybygde Caminito del Rey, kan du langs noen partier se den opprinnelige stien, slik den med årene er blitt. Du vil også se minnetavler over unge klatrere som ikke overlevde turen langs den gamle kongestien.

Nå er det gjort svært mye for å hindre nye ulykker. Antallet som går på den restaurerte stien samtidig, er regulert gjennom billettsystemet og strengt tildelte oppmøtetidspunkter og underveis møter vi vakter flere steder. Rekkverkene er betryggende høye, og de aller minste får ikke lov til å gå der (- aldersgrense åtte år). Det meste ser ut til å være gjennomtenkt. Til og med faren for å få lus er minimert. Alle får utdelt hjelm ved start, men jammen meg får vi alle også et hårnett!

Nå virvler nye Caminito del Rey som en herlig liten PR-vind i sosiale medier

Opprinnelig ble Caminito del Rey bygd som tilførselsvei for damanlegget i Guadalahorce-elven. Stien var ferdigbygd i 1905, men ble forbedret i 1921. Den royale tilknytningen som navnet bærer bud om, skal visstnok ikke være mer enn at den daværende spanske kongen, Alfonso XIII, ble invitert til gjenåpningen i 1921 og at han – etter sigende nokså motvillig – gikk en del av ruten. Det må vel kunne sies å ha vært et tidlig, og tross alt vellykket, PR-stunt.

Nå virvler nye Caminito del Rey som en herlig liten PR-vind i sosiale medier. Bare søk på #caminitodelrey, så ser du hva jeg mener. Slik må det vel bli når noe så fotogent åpnes i våre dager. Og hva tror du befinner seg ved stiens start og slutt? Toaletter, ja. Men også en gratis WiFi-spot.

Gode tips for togbilletter og besøk på Caminito del Rey

Caminito del Reys hjemmeside
Selve billettbestillingen er bare tilgjengelig på spansk (august 2015).
Obs Er du i området og får lyst til å gå Caminito del Rey selv om nettsiden forteller deg at det er fullbooket, har du fortsatt muligheter. Vi har sett at det går an å møte opp og betale for å bli med på guidede turer samme dag. Lokale restauranter i området har også egne avtaler som gjør det mulig å spise middag og få en billett med på kjøpet.
Togbilletter og togtider på Renfes hjemmeside

slik reiste vi med tog fra malaga til el chorro, caminito del rey

Tog fra stasjonen Maria Zambrano i Malaga til El Chorro.

  • 42 min.

Det er nå bare mulig å gå Caminito del Rey sørover, med El Chorro som endepunkt. Fra El Chorro går det skyttelbusser til stiens startpunkt. 

skrekk og gru

Hvis du vil vite hvordan det var på Caminito del Rey den gang eventyrerne fulgte sine egne HMS-regler: 

Expert Vagabond. Caminito Del Rey: Spain’s Most Dangerous Hike.

 

English summary

You can take a morning train from Malaga to El Chorro and walk the newly restored Caminito del Rey, and then in the afternoon, you can continue by train north to Seville, or return to Malaga.

In this blog post I also share my memories from a trip to this extraordinarily beautiful place some years ago, when this still was a place for the more adventurous. We used to balance along the railway to get into the gorge then.

Now, as Caminito del Rey has become a well-organized tourist attraction, we had to buy tickets and wear helmet – and a hairnet.

How to travel by train to El Chorro and Caminito del Rey

Board a regional train at Maria Zambrano in Malaga and head for El Chorro, the starting point for the path Caminito del Rey.

  • 42 m