Leter du etter reiseruter med tog i Europa? Eller lurer du på hvordan du skal planlegge og bestille en togferie? Mange som besøker Togbloggen gjør det. (Merk: Håndbok utgitt juni 2019 er ikke oppdatert for sesongen 2020 og er tatt ut av salg.)
Merk: Deler av innholdet i e-boken vil være utdatert i og med nye rutetider som trer i kraft 15. desember 2019. E-boken er tatt ut av salg.
Jeg håper du i stedet vil finne nyttig informasjon her på bloggen og på gode nettsider jeg lenker videre til.
Nyhet våren 2022: bok om togferie i Norge, Norden og resten av Europa
- Ferie med tog – Togbloggen blir bok (publisert 18. februar 2022)
—
Her fortsetter opprinnelig bloggpost:
—
På skinner. Ut i Europa med tog. Dette er blitt navnet på en håndbok om togreiser som lanseres nå, i juni 2019. Den utgis som e-bok av Reiselykke Media, og vi er to bloggere som har samarbeidet om å få den realisert: Mette Solberg Fjeldheim fra den populære reisebloggen Reiselykke og jeg – Sigrid Elsrud fra Togbloggen.
Vi har prøvd å tenke praktisk – og enkelt: Hva er det som skal til for å komme i gang med en ferie som går på skinner?
Etter beste evne har vi samlet råd og reiseruter i en håndbok som begynner hjemme i Norge: Vi har satt opp konkrete reiseruter til Tyskland sommeren 2019. Trinn for trinn og etappe for etappe tar vi deretter reisen sørover i Europa med tog.
Fra Hamburg går reisen skinnelangs til fem utvalgte byer – Milano, Paris, Madrid, London og Brussel. Vi viser raske og enkle reiseruter med tog gjennom Europa, men vi plukker også med oss noen godbiter som krever litt mer tid: Vakre reiseruter, for eksempel gjennom Moseldalen, Alpene og Pyreneene – og en bitteliten perle ved Middelhavskysten.
De fem byene vi har valgt oss som reisemål, kan igjen være utgangspunkt for utrolig mange fine dagsutflukter eller reiser videre med tog. Vi viser noen av dem.
Hjelp til selvhjelp
Fortsatt er det vanskeligere å kjøpe togbilletter enn flybilletter. Mens vi venter på nye gode nettsider og tjenester som kan gjøre det enklere, har vi forsøkt å samle rådene og lenkene du trenger her i denne håndboken.
For deg som ikke har reist så mye med tog før, har vi også skrevet litt om å pakke og planlegge for en togferie. Og litt om hva som venter underveis på reisen – om bord på togene og på jernbanestasjonene.
Hele veien lenker vi også raust videre, slik at den som virkelig har lyst til å lese og finne mer informasjon, har god mulighet til det.
Om Togbloggen og reiseglede
Her på Togbloggen er det jo dette det har handlet om hele tiden, helt siden jeg startet bloggen i 2015.
Min motivasjon har hele tiden vært gleden over å reise, og en sterk opplevelse av at reisegleden er størst langs bakken.
Etter hvert har jeg også sett og skjønt at mange som kommer til bloggen min, først og fremst leter etter praktiske råd og hjelp til å finne reiseruter og togbilletter. Derfor har jeg skrevet mange bloggposter om billettsystemer generelt og om Interrail spesielt. Jeg har også satt opp reiserutene mine i kart og kulepunkter, slik at det skal være mulig for andre å prøve dem.
Men en blogg er en blogg. På en blogg kommer bloggpostene når de kommer – og etterpå blir de liggende der «til evig tid». Både for den som leser og den som skriver, kan det etter hvert bli vanskelig å holde orden på rekkefølge og oppdateringer.
Om Reiselykke og håndbok om togreiser
Det finnes så mange reiseblogger og reisebloggere, men noen av dem er større, bedre og mer systematiske enn andre. Reisebloggen Reiselykke er en av de største og beste i Norge, og reisebloggeren Mette Solberg Fjeldheim, som selv har bakgrunn fra forlagsbransjen, har dessuten utviklet et helt nytt konsept for publisering av nedlastbare reiseguider.
En gang i vinter møttes vi, Mette fra Reiselykke og jeg, Sigrid fra Togbloggen.
Da hadde jeg allerede en god stund gått med en uferdig tanke i hodet om at reiserådene fra bloggen min burde samles og systematiseres. Men det var Mette som hadde handlekraft og en konkret idé: Skal vi gå sammen om en håndbok om togreiser i Europa?
Slik ble det. Og nå er den her.
En stor takk til Mette som med erfaren hånd og god ledelse har hjulpet meg gjennom skrivejobben og sørget for at det til slutt ble en håndbok om togreiser.
Og litt om flyskam og trender i tiden
Det har alltid vært mange som har likt å reise med tog. Da jeg startet Togbloggen i 2015, var det likevel langt fra trendy. Og det som også slo meg den gangen: Det var nesten helt umulig å finne informasjon om klimaavtrykket av flyreiser kontra togreiser. Jeg skrapte likevel sammen det lille jeg fant og laget en egen side om tog og klima.
Høsten 2018 ble plutselig denne lille artikkelen om tog og klima en av de mest leste på Togbloggen. Da visste jeg at noe var på gang.
Våren 2019 vet vi det alle sammen. I løpet av kort tid er «flyskam» blitt et begrep, og togferier er blitt trendy.
Desto mer er det kanskje behov for en norsk håndbok om togreiser? Hvis På skinner. Ut i Europa med tog kan hjelpe flere til å komme i gang med reiser langs bakken som alternativ til fly, er jeg personlig veldig glad for det.
Men – motivasjonen var, og er, likevel først og fremst den gode reisen. Og det er den gode reiseopplevelsen vår håndbok først og fremst handler om.
God togferie!
Her kan du bla i håndboken – og kjøpe den
- På skinner. Ut i Europa med tog