Det er det med togskinner at de går der de går, og slutter der de slutter. KiwiRail Scenic Journeys på New Zealand ender i Greymouth. Derfor havnet vi i et badekar ute i regnskogen.  

Perfekt avslutning av en fin togferie på New Zealand: Et badekar i regnskogen i Hokitika./The perfect way to end a rail journey in New Zealand: A bathtub in the rainforest, Hokitika.

Det er blitt en onsdag kveld i desember, og vi har vært på reise på New Zealand siden lørdag. I løpet av disse dagene har vi reist med tog fra Auckland på nordøya, via nasjonalparken Tongariro til hovedstaden Wellington og derfra med ferge til sørøya og tog videre til Christchurch.

I dag har vi tatt den siste av togetappene våre på denne reisen. Vi har reist med TranzAlpine, toget som går tvers over sørøya, fra Christchurch på østkysten, over Arthur’s pass og til Greymouth på vestkysten.

Flaggskip er vel et dårlig toguttrykk, men om KiwiRail har et flaggskip, så er det TranzAlpine. Vi merker det allerede på perrongen i Christchurch. Denne morgenen møter vi busslaster med turister som skal med samme tog som oss. På de andre strekningene har det vært velsignet lite av det slaget. Der har det vært reisende i små grupper og også en god del newzealendere som har tatt turen i eget land.

For studenten, som i tillegg til studiene har brukt siste semester til å gå mange av de lange, fine vandrerutene både sør og nord på New Zealand, er dette det nærmeste han kommer å få vist oss fjellene på sørøya. Dessverre for ham, og dessverre for oss, henger det tåke over toppene denne dagen. Vi tror ham likevel, når han forteller hvor vakre de er – fjellene på sørøya. Selv på en dag som dette får vi med oss storheten i landskapet, både når vi klatrer med toget opp til Arthur’s Pass og når vi motvillig flyttes over i buss for tog, spennes fast med bilbelter og kjøres det siste strekket langs landeveien til Greymouth.

I Lonely Planet omtales TranzAlpine som «one of the world’s great train journeys», men klokelig legges det til: “This awesome journey is diminished only when the weather’s bad”.

Jeg henger på baksiden av globusen i et badekar fylt med vedfyrt varmtvann

Denne kvelden, med kroppen nedsunket i et varmt bad og med tærne i friluft, kjennes alt likevel helt vektløst og perfekt. Slik jeg har lært meg å tenke på verdens geografi, er jeg nå på undersiden av alt. Jeg henger på baksiden av globusen i et badekar fylt med vedfyrt varmtvann. Rundt meg er det tett, grønn frodighet, og jeg kjenner på en fredelige visshet om at det ikke finnes slanger på New Zealand. Kanskje noen giftige edderkopper, men dem tenker vi ikke på nå.

Om ikke togskinnene hadde ført oss direkte ut på denne flate, forblåste kysten og stanset her, hadde vi nok aldri valgt Hokitika som et sted å dvele ved. Hit kom vi kun fordi toget tok oss hit, og slik havnet vi hos Maureen og John som leier ut et velutstyrt telt og en hytte og som hjertelig involverer oss i livet på vestkysten. Det handler om fiske, jakt, gummistøvler, regntøy, sandfluer og whitebait (småfisk som fanges i store mengder og tilberedes slik de er, direkte i stekepanne sammen med en enkel røre av egg). De har drevet business på østkysten tidligere disse to, nå er det vestkystlivet de lever for – og av.

På en så rask og hastig reise som ti dager på New Zealand er, kjennes det ekstra fint å få to netter og en rolig dag som gjester et sted som dette. Nå skal vi oppsummere og hvile, og da passer det perfekt å bo i et telt ved en elv, midt i en skog i ly for havvindene. Med et badekar under åpen himmel. Uten mobildekning.

REDIGERT: Fra 2017 har Kiwi Rail markedsført turisttilbudet sitt under merkenavnet The Great Journeys of New Zealand. De tre togrutene heter fortsatt Northern Explorer, Coastal Pacific og TranzAlpine.

Hurunui Jacks har fått nye eiere, men drives videre – og så langt jeg vet, på samme måte. 

Gode tips for togreiser på New Zealand og overnatting i Hokitika
 
Slik reiste vi med tog fra Christchurch til Hokitika

TranzAlpine (KiwiRailScenic) fra Christchurch til Greymouth, via Arthurs Pass.

  • 4 timer 30 min

Vi leide bil i Greymouth og kjørte til Hokitika.

  • 35 min

I Hokitika er det en liten flyplass, og vi fløy tilbake til Auckland herfra. 

Flere bloggposter om å reise med tog på New Zealand 
English summary

The three of us – student son, mother and father – have been travelling New Zealand by train for five days. The journey started in Auckland. We have taken KiwiScenicRail’s Northern Explorer to Wellington, and then The Coastal Pacific to Christchurch.

In this blog post I tell about how we ended our train journey in New Zealand just where it had to end as we took the Tranz Alpine from Christchurch, across the southern island to the west coast. This route is described by Lonely Planet as «one of the world’s great train journeys», but the weather might diminish it. And so it did for us.

The train brought us to Greymouth. Here the railway ends, and therefore we got to know this flat and windy part of New Zealand.

In nearby Hokitika we stayed at Hurunui Jacks, run by the perfect hosts, Maureen and John. We spent two nights “glamping” (camping in a luxurious tent) and experienced that a bath and a beer in a bathtub in the rain forest might be the very best way to sum up some adventurous days.

HOW TO TRAVEL BY TRAIN FROM CHRISTCHURCH TO HOKITIKA

TranzAlpine (run by KiwiRailScenic) from Christchurch to Greymouth.

  • 4 h 30 m

In Greymouth we rented a car and drove to Hokitika.

  • 35 m

Here we stayed for two nights, and then had a flight back to Auckland from the little airport in Hokitika.