Vil du overraske både deg selv og folk du kjenner? Ta en storbyferie i Hamburg! Og gjør det nå, før «alle» oppdager byen. Her får du mine beste Hamburg-tips, men byen er allsidig nok for enhver.

«Det er mye du ikke vet om Hamburg.»

Slik introduserer norske Vy denne tyske storbyen på sin nettside for togbilletter i Europa.

Det er en påstand Vy ganske trygt kan komme med. De fleste av oss vet langt mer om London, Berlin, Paris og Barcelona enn om vår aller nærmeste storby på kontinentet, Hamburg.

I denne bloggposten skal jeg dele litt av alt det jeg opplevde på en tredagers storbyferie i Hamburg høsten 2024.

Mine beste Hamburg-tips sneier innom UNESCOs verdensarv, Europas kanskje mest spektakulære konserthus, et overdådig miniatyreventyr, store sjøer, enorme parker, topptur på en gigantisk grønn bunker, sjarmerende shopping, high-end shopping, helt vanlig shopping, en luftig t-banetur med havneutsikt, et portugisisk kvarter, en herostratisk berømt prostitusjonsgate og en norsk sjømannskirke.

Si meg hva du vet om Hamburg Hbf

Men la oss starte her: I skjæringspunktet mellom vårt norske togtilbud og Tysklands nest største by.

For akkurat her kan det komme til å skje mye, og plutselig kan Hamburg bli byen mange flere nordmenn reiser til.

Si meg hva du vet om Hamburg Hauptbahnhof, og jeg skal si deg hva slags reisevaner du har.

Er du allerede vant til å reise med tog ut i Europa, har du nå hodet fullt av assosiasjoner. Du ser for deg en ikonisk utsikt over jernbanespor som tar oss videre til det store togeventyret.

Ingen slike bilder i hodet? Vel, så er du mest sannsynlig en av de mange som på default velger fly.

Hamburg ut av bakevja?

Felles for oss alle enten vi reiser med tog eller fly, er at vi sjelden tar oss tid til å oppleve Hamburg.

Flyfolket flyr over på vei til mer markedsførte storbyer.

Togferiefolket har kavet så lenge for å komme seg dit, at de helst fortsetter videre så fort de kan.

Så hva er det som kan få Hamburg ut av bakevja for oss nordmenn?

Lys i enden av tunnelen

Kanskje er det en tunnel som skal til.

For tiden er det et gigantisk infrastrukturprosjekt på gang mellom Danmark og Tyskland. En nesten to mil lange senketunnelen under Østersjøen forventes å åpne i 2029.

Fehmarnforbindelsen vil kutte reisetiden med tog fra København til Hamburg fra dagens ca. fem timer til nærmere det halve.

Vi hører kanskje ikke så mye om dette her hjemme, men noen tenker nok. Også her i Norge.

En fremtid på skinner

Den som lever får se, men i Danmark snakkes det i hvert fall om timesavganger mellom København og Hamburg i slutten av det årtiet vi i skrivende stund snart er halvveis i.

Både Vy og andre jernbaneaktører skal ha forsovet seg kraftig om det ikke innen 2029 også er satt opp gode direktetog mellom Oslo og København.

Så hvis vi noen få år frem i tid fortsatt har både reiselyst og en klimakrise vi må håndtere, er det min forsiktige spådom at langt flere av oss dropper flyet og velger toget på reiser sørover.

Og den første storbyen vi kommer til sør for København, er og blir Hamburg.

Hompetitten-hompetatten

Vil du gjøre noe ikke alle andre gjør, skal du derfor trå til nå: Ta toget til en storbyferie i Hamburg!

Nederst i denne bloggposten finner du vår reiserute, slik vi tok den høsten 2024.

Da prøvde vi å gjøre det beste ut av en reise med dagtog fra Oslo, via Göteborg og København til Hamburg. Det er den reiseruta togferiefolket i dag betegnende nok kaller «Melkeruta».

Det humper, men det går.

Hjem igjen reiste vi via Stockholm, med svenske SJs nattog og snabbtåg.

Hamburg Hbf og valgets kvaler

Å gå av et tog på Hamburg Hauptbahnhof er en overveldende opplevelse. Stasjonen er stor og hektisk, en av de travleste i Europa. Vakker er den ikke, men velsignet med mange valgmuligheter.

Skal vi videre, har vi over 700 daglige togavganger å velge mellom.

Ofte er dette likevel en by togferiefolk overnatter i, som en teknisk stopp før neste reisedag. Til nå er det bare slik jeg selv har besøkt byen.

På korte overnattingsstopp har jeg alltid tatt rulletrappen opp fra sporene og valgt utgangen til Kirchenallee.

Den «røffe» og den «pene» siden

Det er den «røffe» siden av stasjonen, men der ligger det greie hoteller rett over gaten.

I samme område bodde i flere år vår desidert mest kjente landsmann i Hamburg, Ingvar Ambjørnsen. Hans stamkneipe fra den gang, Nagel Restaurant und Kneipe, holder fortsatt stand i Kirchenallee 57.

Når det er en storbyferie i Hamburg vi har kommet for, vil nok de fleste av oss heller velge den andre utgangen, merket med Spitalerstrasse.

Den tar oss til den «pene» siden.

Fortsetter vi til fots, er det bare noen minutter å gå før vi er på brede handlegater og har neonlyset fra velkjente merkebutikker rundt oss.

Havnebyen med de store parkene

Er det noe alle tross alt vet om Hamburg, er det at det er en havneby.

Tar vi Spitalerstrasse fra Hauputbahnhof, kan vi fortsette videre på Mönckebergstrasse til byens staselige rådhus og store, åpne Rathausmarkt.

Om vi derfra går et kvarters tid til, finner vi etter hvert selve meningen med Hamburg: Elben og det enorme havneområdet langs elven.

Omtrent slik har jeg selv som togturist tatt kveldsturer og sett havnebyens imponerende skyline.

Før denne turen, da vi hadde ryddet plass til tre dager storbyferie i Hamburg, hadde jeg imidlertid blitt kjent med Thomas Mader. Det er en pussig figur, skapt av Ingvar Ambjørsen og plassert i romanen Innocentia Park.

Herr Mader går og går, og i vidunderlig lange strekk går han i Hamburgs parker.

Lær av Herr Mader

Takket være en romanfigur og en ekstra sjekk på Google maps, skjønte jeg noe som kan gis videre som et godt råd.

Når du skal velge mellom Hamburgs utallige overnattingssteder, finn gjerne et som ligger i nærheten av byens store og velholdte parker!

Med gode sko, en park å ta langstrekkene i og et dagskort til det velfungerende kollektivsystemet i bakhånd, er Hamburg en befriende enkel by å ta seg frem i.

Hovedveier og langtekkelige lyskryss finnes her også, men i Hamburg stjeler de mindre av tiden vår enn i mange andre storbyer.

Turistmagneten Hamburg

Turismen i Hamburg har fått et kraftig oppsving det siste tiåret. Det er det særlig to grunner til.

Byens helt særegne havnelagerområde, Speicherstadt, ble reist i et gigantisk byggeprosjekt på slutten av 1800-tallet og etablert som frihandelsområde. De mektige mursteinsbyggene ligger på øyer i Elben og har forbindelse til resten av byen over en rekke broer.

I dag er de gamle lagerbyggene for kaffe, te og orientalske tepper tatt i bruke til andre formål, ikke minst utstillinger, museer og serveringssteder.

Turismen fikk en boost da Speicherstadt ble tatt inn på UNESCOs verdensarvliste i 2015.

I 2017 åpnet det som i dag er Hamburgs mest ikoniske severdighet: konserthuset Elbphilarmonie.

Det er reist som et moderne arkitektonisk mesterverk på toppen av et gammelt lagerbygg og troner ytterst på en av øyene i Elben.

Hele området, inkludert Speicherstadt, utgjør bydelen Hafencity.

Tysklands globale storby

Av Tysklands storbyer er det Berlin som forvalter makten, München har tradisjonene og Frankfurt bankene og finanslivet, påpeker National Geographic i en artikkel fra juni 2024. Og legger til:

«Yet Hamburg is Germany’s truly global city».

Som Marseille i Frankrike og andre byer som alltid har ligget med åpne havner mot verden der ute, er Hamburg annerledes enn andre byer i samme land. Du reiser ikke hit for å samle typiske tyske motiver på minnekortet.

Hit reiser du for å oppleve en ekte storby som på godt og vondt er i evig utvikling.

Usynlige turister

Her kan du også gå, som vi gjorde, i tre hele dager nesten uten å se turister. Det vil si, de er over alt, men de aller fleste av dem er tyskere og snakker tysk og da er det ikke så lett å sortere dem ut fra mengden.

Eneste unntakene jeg klarte å oppdage, var endel dansker og et svensk følge.

Skulle du være spesielt interessert i å treffe andre turister, kan beste råd være å gå til en av bodene som selger «Fischbrötchen».

Det er en tradisjonell rett med stor appell på Instagram. Se for deg et naturtro stykke sild som henger ut av et rundstykke, og du forstår hvorfor.

Vår første kveld i Hamburg fikk vi massevis av god informasjon i hotellresepsjonen, inkludert et kryss på kartet ved Landungsbrücken, startpunkt for mange av sightseeingturene på Elben.

Der kunne vi også få tak i «fiskebrød», fikk vi vite.

Men som resepsjonisten lakonisk la til: Det er ikke noe vi som bor her, er så veldig glad i.

Hamburgs nyeste severdighet

Tenk på de styggeste byggene du har sett i en by. Legg så til at det styggeste av de stygge er spesielt grotesk i Hamburg.

En gigantisk bunker bygget på Hitlers befaling i 1942. Verre blir det ikke.

Akkurat der valgte vi å starte vår storbyferie i Hamburg.

I juli 2024 åpnet bunkeren opp for allmennheten under sitt nye navn, Grüner Bunker St. Pauli. Da var de siste utvendige trappetrinnene ferdigbygd, og Hamburg hadde fått sin «Bergpfad» – «fjellsti».

Topptur til grønn oase

En real topptur midt i byen! Opp til en nybygd og raust beplantet grønn oase med utsikt over hele Hamburg.

Gratis er det dessuten, og lett tilgjengelig med inngang rett ved undergrunnsstasjonen U Feldstrasse.

Monsterbygget rommer i dag en rekke aktiviteter, og en åpen utstilling formidler historien og minnes ofrene for krigen. I de nye etasjene over det makabre fundamentet åpnet det sommeren 2024 også et nytt hotell.

Selv fant vi, til vår overraskelse, en restaurant med god plass, utsøkt mat og greie priser – den fantastiske beliggenheten til tross.

Midt i smørøyet

For de av oss som liker sjarmerende shopping og slentring gjennom ufriserte gater, ligger bunkeren dessuten midt i smørøyet.

Bare et par kvartaler fra finner vi Marktstrasse, hovedgaten i Karolinenviertel. Går vi ti minutter til, kan vi være i Hamburgs andre «Grünerløkka», Schanzenviertel.

Referansen til Oslos Grünerløkka gis imidlertid med forbehold. Her, i motsetning til i Markveien, er det enn så lenge ingen kjedebutikker mellom alle de små.

Klesdesigneren Anette Rufeger i Marktstrasse 119 er en av de veletablerte og omtalte, og i studioet hennes var det designeren selv som tok imot da jeg var innom.

På vei til henne med kredittkortet mitt slang jeg på slump også innom en annen butikk der kvalitetsklær blir skapt på stedet. Pluss mange ymse butikklokaler med likt og ulikt.

Og caféer, selvfølgelig. Den ene mer alternativ og fargerik enn den andre.

Det vakre high-end-hjørnet

På storbyferie i Hamburg kan du få kjørt kredittkortet ditt også i helt andre prisklasser, om det er det du er ute etter.

Alle bør uansett unne seg et besøk i high-end-shoppingens vakre hjørne av byen, der Alsterarkaden strekker seg langs en kanal og ender opp ved den kunstige innsjøen Binnenalster.

Det er utsikt over vannspeilet til rådhuset på den ene siden, og verdige lokaler for Louis Vuitton, Gucci og dets like i kvartalene innenfor.

Og selvfølgelig rikt med spisesteder her også. Selv om de var litt tilkneppet og holdt serveringen innendørs en krisp novemberdag da jeg sveipet gjennom området.

Shopping i hansabyen

Som gammel og ledende hansaby har Hamburg alltid satt sin ære i å kunne tilby alt som handles kan.

Slik også i dag, og byen har handlegater, varehus og passasjer i langt større antall enn vi klarte å forholde oss til i løpet av våre tre tilmålte dager som storbyturister.

Nivea Haus sørget vi likevel for å komme innom.

Hamburgs gamle kosmetikkprodusent med over hundre års historie i byen, har sin flaggskipsbutikk i praktgaten Jungfernstieg.

Adressen til tross, Nivea er et folkelig merke, og her er det mulig å sikre seg Hamburg-suvenirer til overkommelig pris.

Turistenes landingsbrygge

Landungsbrücken er det vanskelig å komme unna, og enkelt å forholde seg til, på en storbyferie i Hamburg.

I tillegg til alle sightseeingbåtene som kommer og går herfra, er det her vi kan gå tørrskodd i tunnel under Elben eller ta en uforglemmelig luftig t-banetur.

Hamburger Hochbahn er ikke tilfeldig valgt navn på selskapet som kjører byens undergrunn, selv om det meste av banen går under grunnen også her.

Mellom stasjonene Landungsbrücken og Rödingsmarkt er den bokstavelig talt en høybane der den balanserer på broer over bytrafikken og gir passasjerene fri utsikt til Elben og et livlig havneområde.

Reeperbahn

Som turist i Hamburg kommer man neppe helt unna Reeperbahn heller. Den ligger nå der, et kvarters gange fra Landungsbrücken, som byens mest kjente og myteomspunne gate.

Sjømenn på landlov skapte mytene, nå er det først og fremst turistene som holder dem i live. Og selvfølgelig Beatles-gutta. De har fått hver sin silhuett på Beatles Platz og står der til minne om bandets spede start tidlig på 1960-tallet.

Prostitusjon er legalisert i Tyskland og pågår fortsatt rundt Reeperbahn, men området omtales i dag helst som «et generelt underholdningsdistrikt» med livlig natteliv.

Sett i skarpt dagslys er Reeperbahn likevel først og fremst et ganske trist og slitent syn.

Olá Lisboa

Noen få minutter til fots i motsatt retning fra Landungsbrücken kom jeg for min del i langt bedre humør.

I sjarmerende Portugiesenviertel koker det! Bokstavelig talt i grytene og mer billedlig av folk på restaurantbesøk.

Bestill bord på forhånd er mitt råd!

Inneklemt i et fullstappet lokale på Olá Lisboa så vi en lørdag kveld den ene etter den andre bli sendt ut igjen for å lete videre etter ledig bord.

Den grønne byen ved vannet

Er vi på storbyferie i Hamburg en solfylt søndag, mener jeg dette må stå seg som et av de aller beste rådene: Ta undergrunnen til Hallerstrasse!

Noen få minutter fra sentrum med banene og noen minutter til fots gjennom et fasjonabelt boligområde, og vi er i Alsterpark ved den store innsjøen Aussenalster.

Har vi ikke fått det med oss før, skjønner vi i hvert fall her hvorfor Hamburg omtales som «die grüne Stadt am Wasser».

Restauranten AlsterCliff ligger med sjøutsikt og uteservering på egen brygge, og har alt vi kan ønske oss for søndagslunsjen.

«Schietwetter à la Hamburg»

Hadde vi hatt annet vær på vår tur, ville vi kanskje fått med oss mer av alt som nå står igjen på listen til neste besøk.

Byens turistmyndigheter er nøkterne nok til å omtale også «Schietwetter à la Hamburg» som et fenomen.

Skulle det være møkkavær en gang jeg kommer tilbake, skal jeg i hvert fall sørge for å komme innom Deichtorhallen. Opprinnelig bygd som markedshaller på området til en tidligere jernbanestasjon, er dette i dag et av Europas største sentre for foto og samtidskunst.

Og vær trygg, storbyen Hamburg har museer, utstillinger og innendørsaktiviteter nok for alle i all slags vær.

Miniatur Wunderland og Elbphilarmonie

Alt jeg til nå har slentret innom i denne bloggposten, var egentlig ren – og mer eller mindre tilfeldig – bonus på vår storbyferie i Hamburg i november 2024.

De to høydepunktene vi faktisk reiste for, var planlagt og bestilt god tid på forhånd.

Allerede i mai, da Elbphilarmonie la ut billettene for neste sesong, sikret jeg meg våre.

En fredag kveld i Hamburg satt vi derfor i 13. etasje av byens spektakulære konserthus og hørte Oslofilharmonien på gjestebesøk spille seg til velfortjente bravo-rop fra tyskerne rundt oss.

Kommer du til Hamburg uten konsertbilletter, sørg likevel for å ta en tur innom dette fantastiske bygget med den uslåelige utsikten!

Billetter til Miniatur Wunderland var det andre vi hadde med oss til Hamburg.

Miniatyreventyret

Og akkurat denne superattraksjonen er det vanskeligere å forklare enn en god konsert.

Vi kjøpte våre billetter til Miniatur Wunderland et par måneder i forveien. Da var det meste allerede utsolgt, og vi endte opp med en slot sent lørdag kveld.

Tjåke fullt, også da, slik det er dag etter dag, fra tidlig morgen til sen kveld året rundt.

Du må oppleve verdens største miniatyrjernbane selv for å forstå hva dette er. Men om jeg skal prøve meg på en forklaring: Fascinasjonen ligger i detaljene, og det er millioner av dem.

Bare gjenskapningen av Hamburgs praktbygg Elbphilarmonie er i seg selv et gigantprosjekt, men her altså i miniatyr. Kostnaden for denne modellen alene er oppgitt til 200 000 euro.

Ellers er både kjente og mindre kjente byer og landskap fra Europa og andre verdensdeler gjenskapt, og solen går sin gang. Utstillingen veksler mellom dag og natt, i «miniatyrdøgn».

Sjømannskirken i Hamburg

Jeg velger nå å runde av denne bloggposten omtrent der jeg startet – ved togreiser fra Norge til og gjennom Tysklands nest største by.

Hamburg har selvfølgelig en norsk sjømannskirke.

Ikke helt like selvfølgelig, men Sjømannskirken i Hamburg har vist spesiell omsorg for norske togreisende.

Sommeren 2024 gikk den ut i Facebook-gruppa Togferie med invitasjon til billig og enkel overnatting:

«Perfekt om du trenger et sted å tilbringe natten før neste tog tar deg videre, eller om du skulle være så uheldig å miste siste tog.»

Velkommen hjemom!

Nå kan det alltid være hyggelig å svinge innom en sjømannskirke som ønsker «velkommen hjemom» der vi måtte være ute i verden. Men litt ekstra i Hamburg, tenkte jeg.

Derfor ringte jeg på dørklokken i Ditmar-Koel-Strasse 4 og fikk – som seg hør og bør – nystekte vafler og en fin prat med nordmenn som bor i byen.

Og derfor vet jeg nå at Sjømannskirkens tilbud til norske togreisende i Hamburg ble godt mottatt og mye brukt sist sommer. Med glede bringer jeg også videre at samme tilbud planlegges for sommeren 2025.

 

Togene mellom Oslo og Hamburg

Med tidlig start fra Oslo S kan vi komme frem til Hamburg samme kveld.  

Men både Vys tog til Göteborg og Öresundståg videre til København er først og fremst satt opp som pendlertog og har service og standard deretter. Ingen av disse togene, og heller ikke toget fra København til Hamburg, har matservering.

Mer komfortable SJs snabbtåg er også et alternativ underveis, men kun mellom Göteborg og Malmö. Der må vi uansett over på Öresundståg.

Når vi er på tur for å hygge oss, kan vi med fordel dele reisen på to dager og legge inn gode stopp underveis.

 
Vår reiserute til Hamburg

Onsdag

  • Fra Oslo S kl. 18.10
    Ankomst Göteborg C kl. 21.45
  • Overnatting i Göteborg

Torsdag

  • Fra Göteborg C kl. 7.40
    Ankomst København H kl. 11.29
  • Lunsj i København
  • Fra København H kl. 15.00
    Ankomst Hamburg Hbf kl. 20.04

En ekte «dansk frokost» er absolutt noe å se frem til. Vi tok vår på Café Gammeltorv. Anbefales, men der bør det bestilles bord på forhånd!

Merk: Det blir nye rutetider 15. desember 2024.

Togbilletter Oslo-Hamburg

Togbillettene kjøper vi billigst slik:

  • Oslo S – Göteborg C fra Vy eller Entur
  • Göteborg C – Hamburg Hbf fra Deutsche Bahn
    Tips: Legg inn 3 timer «Stopover» i København hvis du vil ha tid til lunsj der.

Hele togreisen Oslo-Hamburg får vi for under tusenlappen hvis vi kjøper billettene god tid på forhånd.

 
Et reisebyrå og en nettside

Det danske reisebyrået Togrejse.dk som nå også har kontor i Norge, kan ordne alle billetter til en slik reise.

Vil du være ditt eget reisebyrå, finner du oppdatert og mer detaljert informasjon på Naturvernforbundets nettside, Melkeruta med tog mot København og Hamburg.

Vår hjemreise fra Hamburg

Svenske SJ kjører nattog mellom Stockholm, Hamburg og Berlin.

Vi valgte å reise med dette på hjemturen, fordi det ga oss en lang dag i Hamburg før avreise og fordi ankomst Stockholm ca. kl. 10 betyr en rolig morgen på toget.

Det er dessuten komfortabelt å avslutte med SJs gode snabbtåg fra Stockholm til Oslo.

 
Vår reiserute Hamburg-Oslo

Søndag-mandag

  • Fra Hamburg Hbf kl. 22.03
    Ankomst Stockholm C kl. 9.57
  • Fra Stockholm C kl. 10.51
    Ankomst Oslo kl. 16.14
Togbilletter Hamburg-Stockholm-Oslo

Hva totalprisen blir, vil variere mye og avhenger delvis av hvor tidlig vi kjøper billettene, men enda mer av hvilken standard vi velger på nattoget. Der tilbys det alt fra en vanlig sitteplass til liggeplass i delt 6-mannskupe til egen kupe for 1-3 personer med eller uten eget toalett og dusj.

 
Godt råd ved forsinkelser

Det svenske nattoget er ofte forsinket, slik også på vår reise. Vi så derfor at vi ikke kom til å rekke toget videre fra Stockholm til Oslo.

Opplever du det samme: Snakk med personalet om bord! De ordner ny hjemreise til Oslo.

Da vi reiste, fikk vi som råd å gå av nattoget i Katrineholm, der også SJs snabbtåg til Oslo stopper. Etter litt ventetid kunne vi derfor gå om bord på vårt opprinnelige tog til Oslo og avslutte reisen som planlagt. 

Nyttig før en storbyferie i Hamburg
 
Se også denne bloggposten
  • Til London med tog
    Her skriver jeg mer om hvordan det er å reise Oslo-Hamburg slik togtilbudet per i dag er.