Reiser du sørover på interrail i sommer? Eller bare drømmer du om å ta tog til badeferie og nye opplevelser? Mellom Oslo og Hamburg kan du stoppe i badebyen Varberg og eventyrbyen Odense.
Sommeren 2022 har startet med flykaos og utallige reportasjer om flyturistenes kamp med kanselleringer og køer. Alle som helst reiser med tog, har sine egne problemer, men plutselig virker de svært overkommelige, tross alt.
Vi som velger toget, kommer ikke så fort frem som den som tar et fly som faktisk går. Til gjengjeld begynner ferien idet vi setter oss på første tog. Pust ut, slapp av! Utenfor vinduet ruller en film med land og landskap, om bord på toget kan vi gjøre som vi vil – uten å feste setebelter.
Mange har en interrailbillett og har satt av tid til å reise mye og langt. Andre har kanskje bare en ledig uke og leter etter en kortreist togferie?
Her og nå inviterer jeg med til svenske og danske ferieperler både langveisfarende interrailere og kortreiste togturister kan ha glede av.
Togreisen mellom Oslo og Hamburg
Vi som helst reiser med tog, klager ofte over togtilbudet mellom Oslo og Hamburg. Både i Göteborg og København må vi bytte tog, og det er ventetid ved begge togbyttene. Slikt er forsmedelig for den som vil raskt frem.
Jernbanen sørger dessuten alltid for litt ekstra sommerkaos fordi ferietiden brukes til banearbeider. Sommeren 2022 er det buss for tog mellom Oslo S og Rygge i Østfold fra slutten av juni til og med 7. august. Også sør for Göteborg kan det denne sommeren være noen avganger med buss for tog.
Slike avbrudd er ergerlige, men også fort unnagjort. Etterpå går ferien som den skal – på skinner!
Her i denne bloggposten skal vi dessuten følge togferiens enkleste og aller beste oppskrift: Vi skal ta det med ro og gå av toget underveis!
Supertips for familier på togferie
Den som vil ta tog til badeferie i sommer, kan gjerne gå av toget og stoppe opp allerede i Göteborg.
Særlig for tenåringsfamilier kan dette være sommerens beste valg for en ferietur på sparket:
Ta buss for tog og tog fra Oslo til Göteborg, besøk Nordens største fornøyelsespark, Liseberg, og bruk resten av ferien til å loffe rundt med tog og buss på den svenske vestkysten!
Med et rimelig dagskort eller sommerpass fra kollektivselskapet Västtrafik kan en voksen ta med seg inntil tre unge under 20 år gratis. Slå den!
Både ferieparadiset Bohuslän og hele resten av store Västra Götaland ligger innenfor «loffeområdet» til Västtrafik. Kjente kystperler som Smögen, Fjällbacka og Grebbestad og innlandsidyll langs Vänern i og mellom byer som Lidköping og Mariestad er innenfor lett reiseavstand fra Göteborg.
Tog til badeferie og kortreiste eventyr
Resten av denne bloggposten skal handle om to byer som ligger langs jernbaneskinnene sør for Göteborg: svenske Varberg og danske Odense.
Den første er en fantastisk badeby!
Den andre er en storby med variert tilbud, men først og fremst verd å merke seg på grunn av det nye og eventyrlige H.C. Andersen-museet. Som en fin bonus går det også an å få med seg det danske jernbanemuseet, der barn i alle aldre kan leke trygt på skinnene eller ta en nostalgisk interrailreise.
Selv reiste jeg her i god tid før sesong, i mars 2022, og for meg var den svenske badebyen Varberg og den danske eventyrbyen Odense mer enn nok til å fylle en hel, liten togferie!
Tog til badeferie i Varberg
Kanskje har du også sett ut av et togvindu sør for Göteborg og tenkt: «Oj, her er det fint!»
Sørover gjennom Halland endrer kysten seg fra knudrete granitt til «öppna landskap» og lange sandstrender. Varberg ligger der granitt og sand møtes og det ene landskapet overtar for det andre.
Her gikk jeg av toget en tidlig ettermiddag i mars. Været var gnistrende fint, og alt burde tilsi en ettermiddagstur til byens mest ikoniske fotomotiv: Et gammelt badehus i orientalsk stil som balanserer elegant på trepåler ut i havet.
For meg og reisefølget endte denne første reisedagen likevel frydefullt innendørs på et merkelig hotell som faktisk kan være et reisemål i seg selv, Hotell Gästis.
Lukten av Havanna i Varberg
Heldigvis var det sol over Varberg også neste morgen, og allerede før frokost hadde jeg gått en runde i det meste av byen. Større er den ikke enn at det lar seg gjøre.
Jeg hadde snust inn morgenstemningen i en liten by som ligger ut mot havet og har både festning, et fremmedartet badehus, et fordums sosietetshus og et staselig stadshotell.
Det mest eksotiske var likevel dette: Lukten av Havanna!
Blant morgenfuglene i Varberg spradet det også en herre med dampende sigar. Langs fortauet hang det igjen en stripe etter ham – nok til å sende tankene mine både bakover i tid og ut i verden.
I en kystby som på 1800-tallet etablerte seg som kursted for den svenske sosieteten, har det ganske sikkert vært promenerende herrer med sigar før.
At de fortsatt finnes, er det en nærliggende forklaring på. Jeg hadde på den lille morgenturen min også svingt bortom byens nyeste hotellsuksess, Hotell Havanna. Det ligger i utkanten av sentrum, like ved de store åpne strandområdene der Kattegat slår rett inn og gjør Varberg til surfernes by.
Dette hotellet er innredet med likt og ulikt som hotelleieren selv har vært på Cuba for å hente. Trolig av samme grunn selges det også havannasigarer i stort monn i dagens Varberg.
Byen, borgen og havet
Det jeg ellers husker aller best fra Varberg, er utsikten vi fikk fra borgen. For fire hundre år siden skal den ha vært et av Europas mest moderne forsvarsverk. Der ruslet vi rundt slik turister gjerne skal, uten mål og annen mening enn å ha noen fine timer.
Der oppe fra er det fri utsikt sørover langs en strandpromenade som strekker seg nesten tre kilometer lang. I nærmere hundre år var dette en promenade mellom by og sanatorium. I dag ender den opp ved Varbergs Kusthotell, et gedigent anlegg med tilbud om «träning», «hälsa» og thalasso-spa.
En kaffekopp på borgens uteservering sendte tankene på nytt ut i verden. Sist vi satt omtrent slik – ved et cafébord nedenfor en borg ut mot et hav – var vi langt sør i Europa. Selv i mars var det mulig å få «sydenstemning» i Varberg.
Allerede i mars var det dessuten mulig å bade. I Varberg bades det året rundt. Byens «kallbad» er en institusjon, og noe både «varbergsborna» selv og tilreisende har holdt på med i et par hundre år. I det orientalskinspirerte kallbadhuset som er og blir byens mest spesielle attraksjon, er det badstuer å varme seg i etter kalde vinterbad.
Men fra borgen er det også utsikt ned på Barnens Badstrand og Fästningsbadet, et helt nytt badeanlegg med brygger og stupetårn rett ut i havet.
Sommeren 2022 skal du stå lenge i flyplasskø for å komme til noe som er i nærheten like fint som badebyen Varberg. Legger du ferien hit, kan du gå av toget ca. fem timer fra Oslo S og ha alt innen grei gangavstand.
Tog til badeferie eller eventyr i Danmark
Har vi først kommet oss til Varberg, er det heller ikke langt med tog videre til Danmark. Herfra går togene ofte, og mange av dem direkte til København.
Det er neppe nødvendig å minne om at Danmark er et lite land fullt av badebyer.
På togreiser mellom Oslo og Hamburg er det mulig å stoppe i flere byer som har både sjø og stasjon – for eksempel Kolding og Fredericia. Men kanskje også bruke et stopp i Danmark til å oppleve noe helt annet?
På den lille togferien vår i mars 2022 byttet vi tog i København og reiste videre til Odense. Snaue fem timer etter at vi gikk på toget i Varberg, var vi fremme i H. C. Andersens fødeby.
Eventyrhuset i Odense
I den danske eventyrfortellerens barndom var de lave husene øst i byen fylt av familier og fattigdom. Selv ble han født i et lite, gult bindingsverkshus som var hjem for fem familier – 19 mennesker.
I dag er denne bydelen en fasjonabel blanding av godt bevart gammelt og elegant nytt. Nyest og mest påkostet av alt: H. C. Andersens hus, et museum åpnet i 2021.
Det kan være lett å overse et lite gult hus i farten, men det ligger der den dag i dag og nå ved inngangen til et eventyrlig arkitektonisk mesterverk som snor seg i sirkler og buer delvis over, men også langt under bakken.
Paviljonger av limtre og glass er blitt den nye rammen rundt alle de forunderlige danske eventyrene vi alle kjenner: Den stygge andungen, Keiserens nye klær, Piken med svovelstikkene, Den standhaftige tinnsoldat, Prinsessen på erten – og mange flere.
Eventyreren og jernbanen
Da jeg skrev boken min, Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene, kom jeg over en liten perle av en reiseskildring signert H.C. Andersen og utgitt i 1863.
Der forteller han om en reise langs jernbaneskinner helt fra Danmark til Spania. I Odense fant jeg den igjen i et glassmonter sammen med andre reiseskildringer han skrev.
H.C. Andersen var glad i å reise, og han elsket å reise med jernbanen!
Desto bedre passer det at også Danmarks Jernbanemuseum holder til i Odense. Fra H.C. Andersens hus til jernbanemuseet er det bare en snau kilometer, og med en ny inngangsbillett kan eventyret fortsette.
Interrail i Odense
Jernbanemuseet er riktignok mer tradisjonelt i formen, men har for tiden en egen utstilling for de eventyrlystne: Drømmenes Kupé, en fortelling om både Interrail og luksuriøse nattog.
Gå om bord, drøm deg bort! Togene står bom stille, men når vi går av, er vi plutselig kommet til en liten fortauskafé i Paris, likevel.
Så skulle du være en av dem som ikke har tid til å ta den store interrailreisen denne sommeren, har du altså denne muligheten: Ta toget til Odense og opplev interraileventyret på en museumsbillett!
Danmarks jernbanemuseum skal også ha pluss for stort, fint lekeområde for barn. At hele resten av museet er et eneste stort lekeområde for jernbaneentusiaster i alle aldre, sier seg vel selv.
La ferien gå på skinner!
Alt jeg har skrevet om i denne bloggposten, kan vi komme til på en dag om vi starter fra Oslo S. Reiser vi i sommer, slipper vi ikke unna litt buss for tog, men flyplasskaoset slipper vi!
Her er dessuten trikset for den som vil lure seg unna buss for tog på hjemreisen:
Avslutt ferien med en togreise nordover i Danmark til Frederikshavn, og ta DFDS-fergen tilbake til Oslo. I Frederikshavn er det bare en drøy kilometer å gå fra stasjon til kai, og fergen går hver kveld like før midnatt.
Nyttige lenker
- Togbilletter Oslo-Göteborg kjøpes på vy.no eller entur.no
- Dags- og sommerpass i Västra Götaland kjøpes fra vasttrafik.se
- Togbilletter Göteborg-Varberg-København kjøpes billigst på appene til Hallandstrafik eller Skånetrafiken
- Togbilletter i Danmark kjøpes på dsb.dk
- Fergebillett Frederikshavn-Oslo kjøpes på dfds.com
- Les mer om Melkeruta med tog mot København og Hamburg på Naturvernforbundets hjemmeside