Hvordan reiser vi hvis vi vil ta toget sørover til Europa i sommer? Her er fire reiseforslag for oss som starter fra Oslo S med Interrail-billett.

Ellers reisevante og selvhjulpne folk blir ofte rådville med tanke på å skulle reise ut i verden med tog. Ikke så rart, egentlig. Søker vi etter billetter på NSBs hjemmeside, kommer vi ikke lenger ut av landet enn til Gøteborg, og ber vi Google finne togbilletter fra Oslo til en europeisk by, er det like fullt flyreiser vi får tilbud om.

La oss derfor begynne med begynnelsen. Her er fire måter å komme seg sørover med toget på:

1. Fra Oslo S til Hamburg på en dag

Når utgangspunktet vårt er Oslo, er NSBs avgang kl 07.01 til Gøteborg det beste «europatoget». Hvis alt er i rute, ser reisen slik ut:

 • Ankomst Gøteborg kl 10.40.
 • Öresundtåget videre kl 10.55.
 • Ankomst København kl 14.28, tidsnok til å ta direktetog videre til Hamburg kl 15.37.
 • I så fall er vi i Hamburg kl 20.21 samme kveld.

Men – her er det noen «hvis» underveis, og det er godt å vite at det også går et senere direktetog fra København, kl 17.37, fremme i Hamburg kl 22.23.

Merk: I sommer kommer det til å være perioder med buss for tog på deler av NSBs rute sørover, og faren for forsinkelser øker. Fra Gøteborg til København går det direktetog hver time, og for å være på den sikre siden: Beregn bedre tid i Gøteborg og sats på siste tog fra København til Hamburg. 

2. Nattog fra Malmø til Berlin

Togelskere drømmer om å ta nattog ut i verden, og med svensk hjelp er det mulig. I påsken, Kristi himmelfartshelgen og gjennom sommersesongen kjører private Snälltåget nattog fra Malmø til Berlin. Så har vi først kommet oss til Gøteborg og over på Öresundtåget sørover, kan vi fortsette togreisen til Europa slik:

 • Gå av i Malmø.
 • Ta Snälltogets Berlin Night Express videre derfra kl 17.00.
 • Da skal vi være fremme i Berlin og klare for frokost neste dag kl 7.15.

Dette toget settes opp tre ganger i uken (mandag, torsdag og lørdag) i perioden 26. juni - 13. august. 

3. Tog og ferje til Sassnitz

Nattog fra Sør-Sverige til Berlin er mulig fordi Stena Line kjører kveldsferje fra Trelleborg til Sassnitz i høysesongene. Den samme ferjen kan vi selvfølgelig også ta uten å reise med nattoget:

 • Fra Gøteborg tar vi i så fall tog til Trelleborg kl 11.55, togbytte i Helsingborg.
 • Ankomst Trelleborg kl 15.52.
 • Stena Lines ferje til Sassnitz har avgang kl 18.00. 
 • Vi kommer til Tyskland kl 22.15 samme dag som vi reiste fra Oslo S.
4. Kveldstur til Stockholm, nattog til Malmø, ferje videre neste dag

Til slutt et alternativ for den som legger mer vekt på komfort og stil enn rette linjer i geografien:

 • Hold arbeidsdagen ut i Oslo og gå rett på SJs hurtigtog til Stockholm kl 16.56. Med 1. klasse-billett kan vi be om å få middagen servert underveis.
 • Nattog videre fra Stockholm samme kveld. Fortsetter vi å være rause med oss selv, koster vi på oss egen sovevognkupé og er fremme – og nydusjet – i Malmø kl 6.55 neste morgen.
 • Med Malmø som utgangspunkt en tidlig morgen i høysesongen er Kontinentet innen rekkevidde med flere ferjeavganger både fra Trelleborg og Ystad. Raskeste mulighet er Stena Line fra Trelleborg kl 9.30 med ankomst Rostock kl 15.00 samme dag.

På lavbudsjett, med sitteplass på nattoget fra Stockholm, kan dette faktisk også være et rimelig, men selvfølgelig ikke så veldig komfortabelt, alternativ.

Hva koster det å ta toget til Europa?

På de fleste lange togreiser i Europa vil det lønne seg med Interrail-billett, og alle togene som er nevnt her, inkludert private Snälltoget, inngår i ordningen. I tillegg må vi ha setereservasjon (kr 27 per strekning) for både Öresundtåget og direktetoget videre fra København til Hamburg. Velger vi nattog, betaler vi ekstra for soveplass. Med nattoget fra Malmø til Berlin begynner prisene på kr 299 svenske kroner for soveplass i 6-mannskupé. Merk: Med interrailbilletter er det også mulig å reservere hele kupeen til rabattert pris: 1699 svenske kroner. En, to eller flere interrailere disponerer hele kupeen til denne prisen.

Interrail-billett for voksne koster i 2017 kr 2460 for fem reisedager på 2. klasse. Kr 3270 på 1. klasse. Ungdom og seniorer reiser billigere, og lengste varighet på en billett er 1 mnd (kr 7770 for voksen på 1. klasse). 

Obs all informasjon i denne artikkelen er ment som hjelp og inspirasjon, men både rutetider og priser kan endre seg. Sjekk selv før du drar i vei! 

Del gode reiseråd!

Har du egne erfaringer, gode råd eller rettelser til denne bloggposten? Del gjerne! Det er ikke til å komme fra at det er kronglete å reise med tog fra Oslo til Kontinentet, og vi som er glad i å reise med tog, bør hjelpe hverandre som best vi kan. 

Relevante lenker

Her er nettsteder vi trenger for å komme oss med tog og ferje sørover til Danmark og Tyskland fra Oslo S:

 • Svenske SJ: Gir oss togforbindelsene Oslo-København og selvfølgelig også Gøteborg-Malmø og Gøteborg/Malmø-Trelleborg.
 • Tyske Deutsche Bahn: Viser rutetider og selger billettene videre fra København til Hamburg.
 • Svenske Snälltoget: Nattog fra Malmø til Berlin i utfartshelger og sommersesongen.
 • Stena Line: Ferje fra Trelleborg til Sassnitz eller Rostock.
 • Interrail.eu: Selger Interrail-billetter. De kan vi også kjøpe fra NSB Utland på telefon 815 00 888. 
Se også disse bloggpostene
Slik er det å ta "europatoget" fra Oslo S kl 7.01 

I bloggposten "Hvordan er det å ta toget fra Oslo S til Amsterdam" har jeg skrevet om togreisen til Kontinentet. Vi reiste fra Oslo S kl 7.01 og kom frem til en velfortjent øl i Hamburg samme kveld. 

Ferie uten fly og bil

Naturvernforbundets magasin, Natur&Miljø, skriver mye og godt om ferie uten fly og bil.

Redaksjonen fastslår at utfordringen ligger i å komme seg til Hamburg.
«Når du først er der, er togtilbudet sørover av god kvalitet. Strekningen fra Oslo til Hamburg er imidlertid usammenhengende og treg, og for å gjøre utenlandsreiser med tog fra Norge mer attraktivt er det her det er mest nødvendig å satse,» skriver Natur&Miljø.

Togbloggen kunne ikke vært mer enig! 

Les mer om ferie uten fly og bil.