En kan bli våryr av mindre: Plutselig har vi fått vår egen norske Facebook-gruppe for alle som vil reise med tog i ferien, Togferie. Over 3600 medlemmer i løpet av en uke! Noe er på gang, og dette er en bloggpost om vårtegn og vyer.

Selv sitter jeg akkurat nå og legger de siste brikkene på plass i planene for årets påskeferie. Den går til en liten hvit by i Andalucia, Álora. Denne byen er siste stoppested for lokaltoget fra Malaga, og når vi står nede på jernbanestasjonen ved Guadalhorce-elven, kan vi med en liten knekk i nakken se rett opp på byens gamle borg.

Borgen i Álora har ligget på samme høyde helt siden fønikernes storhetstid, mens resten av byen sprer seg hvit og tilsynelatende uforanderlig over to andre markerte topper i landskapet. Fra jernbanestasjonen gjenstår bare en liten klatretur opp de bratte bakkene med byens trofaste matebuss. Den turen koster 1,55 euro og er en enkel avslutning på en lang reise.

Mange ganger gjennom de siste par tiårene har jeg reist til akkurat denne byen for å møte våren. Flest ganger med fly, det må sies, men stadig oftere med tog i hvert fall deler av reisen, og i de siste årene aller helst med tog hele veien. Slik blir det denne påsken også – tog fra Oslo til Álora, tur-retur.

Facebook-gruppen Togferie

Og nå skal jeg fortelle hva dette har med en Facebook-gruppe å gjøre:

For idet man går inn i det sosiale fellesskapet som Facebook-gruppen Togferie inviterer til, oppleves det ikke lenger like aparte, merkelig eller ensomt å planlegge for en lang togreise gjennom Europa. Plutselig oppdager man folk i alle aldre, fra hele landet, som holder på med det samme. Kanskje ikke så mange andre som skal til akkurat Álora akkurat denne påsken, men så mange som reiser både kort og langt gjennom Europa med tog!

Og så mye kunnskap som deles, og så mange råd og tips som popper opp når et spørsmål stilles.

Selv har jeg i ett års tid også vært medlem av den svenske Facebook-gruppen med samme navn og formål, Tågsemester. Da jeg meldte meg inn i fjor vår, hadde den gruppen 17 000 medlemmer. Sist jeg sjekket, hadde medlemstallet passert 75 000. Når så mange samler seg om en felles interesse og et felles engasjement, får det ting til å skje.

I Sverige har nattog til kontinentet kommet inn som et punkt i den nye regjeringens politiske plattform. Og svenske SJ har plutselig lagt seg i selene for å kunne tilby bedre tjenester til alle som vil reise med tog til Europa. En ny nettside er varslet i løpet av våren – fortsatt gjenstår det å se hvordan dette nye SJ-tilbudet blir, men et fremskritt får vi tro det vil være.

Nye vyer for neste togferie?

Og med 3600 medlemmer i en helt nystartet norsk Facebook-gruppe kan vi kanskje tro på en ny vår for togferier her hos oss også?

Det får ikke hjelpe at gamle NSB, nytt navn til tross, foreløpig ikke ser ut til å ha så store vyer for togreiser ut av landet. Fortsatt er dette beskjeden NSB gir oss om vi søker etter togreiser fra Oslo til København: «Skal du reise til København? NSB kjører ikke hele veien. Du kan ta buss til København.»

Buss til København kan være et greit alternativ for mange, men ikke for alle. Det må være lov å mene at det er bakvendt av et togselskap som NSB/Vy å holde tilbake informasjon om hvordan vi best kan finne togreiser til europaferien.

Så da gjentas det her, slik tilsvarende informasjon også deles og gjentas i den nye Facebook-gruppen:

  • SJ.se selger togbilletter for strekningen Oslo-København.
  • Togtidene finner vi også på bahn.de og på app’ene DB Navigator og RailPlanner.
  • Togtider og billetter til en reise i Europa kan vi dessuten kjøpe fra Entur (Jernbanens kundesenter) på tlf 61 27 90 88 og på Enturs betjente kundesentre på stasjonene Oslo S, Oslo Lufthavn, Bergen, Stavanger og Trondheim.
Togferie med Interrail

Et skikkelig, og i norsk sammenheng nytt, vårtegn er også markedsføringen av Interrail. På oppdrag fra norske Entur har svenske SilverRail fått ansvar for å markedsføre Interrail i Norge. Det har gitt oss den nye nettsiden Europarundt.no og en ny giv for «gamle» Interrail.

I Sverige har søstersiden Europarunt.se hatt suksess med å sende «influencers» på Interrail, og nå prøves oppskriften også her. I disse dager er de norske bloggerne Agnete Husebye (44 300 følgere på Instagram/100 000+ abonnenter på YouTube) og Sara Høydahl (46 300 følgere på Instagram/83 600 abonnenter på YouTube) på sponset Interrrail-turné med Europarundt.no. Tidligere i år har vi også kunnet se de samme bloggerne på store reklameboards i bybildet.

Alle som har hengt med og lest denne bloggposten helt hit, fortjener denne lille påminnelsen: Årets Interrail-billetter selges med 10 prosent rabatt i perioden frem til 9. april.

Togbloggen på togferie

Selv har jeg (Togbloggen.no) fått Interrail-billetter fra Europarundt.no både tidligere og til årets påsketur til Álora. Så langt er altså jeg også sponset på neste togferie, men plassreservasjoner og overnatting underveis betaler jeg selv – og jeg planlegger hele reisen på egenhånd.

Og dermed er jeg tilbake til start:

Før jeg kommer så langt som til den lille jernbanestasjonen ved bredden av Guadalhorce-elven i Sør-Spania, skal jeg ha funnet ut av mye. Jeg skal ha funnet meg en OK reiserute, gjerne med noen fine stopp underveis – og aller helst noen vakre togstrekninger jeg ikke har reist før. Og jeg skal ha plundret og søkt for å finne de plassreservasjonene jeg trenger.

Her på Togbloggen.no deler jeg råd og tips og fine reiseruter så ofte og så mye jeg bare kan. Om tiden strekker til, vil jeg også forsøke å samle gode reiseråd i et enda bedre format enn jeg har klart til nå.

Men uansett – det fellesskapet som har funnet hverandre i Facebook-gruppen Togferie, er gull verd og anbefales for alle som er interessert i å reise mer med tog i Europa. Har du lest denne bloggposten helt hit til siste slutt, er du ganske sikkert en av dem.

Meld deg inn!

Her kan du kjøpe Interrail-billetter til neste togferie
  • Europarundt.no, online-salg av selve Interrail-billetten + kundeservice og salg av plassreservasjoner på tlf 852 95 600.
  • Entur (Jernbanens kundesenter), tlf 61 27 90 88.
    Har også betjente kundesentre på stasjonene Oslo S, Oslo Lufthavn, Bergen, Stavanger og Trondheim.
    Gir råd og selger Interrail-billetter, plassreservasjoner og andre europeiske togbilletter.

Både Europarundt.no og Entur tar bookingavgifter.

TOGBLOGGEN REISTE I 2019 PÅ SPONSEDE INTERRAIL-BILLETTER FRA EUROPARUNDT.NO