Togferie i Finland? Ja, sier jeg. Fordi Finland er et naboland mange av oss «har glemt» å besøke, fordi det er flott ferieland og dessuten fordi finske tog er usedvanlig komfortable og snasne!
Sommeren 2025 nærmer seg, og ferietipsene renner inn over oss i alle kanaler.
Blant alle som planlegger en sommerferie i utlandet, er det fortsatt spesielt mange som oppgir Spania, Hellas, Sverige, Italia eller Danmark som reisemål.
Når NRK spør «reiseeksperter» om årets trender, kan de likevel fortelle at flere tenker alternativt i år. Nå er det «fint å dra utafor allfarvei» og flere enn før «søker destinasjoner som ikke er like varme».
Årets hete ferietips
For NRKs reisepanel ligger Finland likevel utenfor fantasiens rekkevidde. Som et av alternativene til å oppsøke hetebølger i Sør-Europa foreslår de heller den polske østersjøkysten.
Og akkurat dit har faktisk Togbloggen tenkt seg på en interrailbillett til våren.
Heng med, her på bloggen blir det kanskje mer om togferie i Polen etter hvert.
En favoritt – togferie i Finland
Her og nå henter jeg i stedet opp igjen en av mine favoritter, togferie i Finland!
Absolutt «utafor allfarvei» og helt klart så nordisk og nordlig at faren for hetebølger er mindre enn ved Middelhavet.
Finland som ferieland har dessuten alt, fra de store byene og største fornøyelsesparkene til alle de små byene og stedene med egen strandlinje og eget særpreg.
Selve trumfesset for å ta en togferie i Finland er likevel dette:
Finske InterCity-tog er så snasne og komfortable at hver time om bord kan bli et høydepunkt i seg selv.
«Vi är alla konstverk»
«De færreste av oss vil vel reise til et land bare fordi togene som går der, er elegant gode. På den annen side: For en togturist er det jo definitivt et pluss!
I Finland møter vi menneskevennlige tog.
At noen av dem er fantasifullt dekorert med påskriften «We are all pieces of art», er i seg selv et godt tegn.
Det er vi som er «kunstverkene», og det finske togselskapet VR tar godt vare på oss mens vi er om bord.»
Reiseglede langs skinnene
Avsnittet ovenfor er ordrett hentet fra boken min, Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene (Cappelen Damm, 2022). ANNONSELENKE
Til nå har en togferie i Finland som mannen i mitt liv og jeg tok høsten 2021, bare bodd mellom bokpermene.
Har du lest om den der, skal du ha takk for å ha kjøpt eller lånt – og lest! Og enten denne bloggposten blir gjensyn eller ikke, håper jeg den kan være til nytte og inspirasjon.
Finland med tog – kortversjonen
Noe av det beste med alle togferier er at vi selv kan velge reiserute og stopp underveis. Tar vi togferie i Finland, er det dessuten enkelt å planlegge.
Her er korteste og enkleste versjon med start fra Oslo:
- Finn togtider Oslo-Stockholm på sj.se
- Finn fergeruter til Turku/Åbo eller Helsinki/Helsingfors på directferries.no
- Se linjekart på vr.fi som viser hvor du kan reise med tog i Finland
VR hjelper oss
Har du nå åpnet linjekartet fra det finske togselskapet VR, vet du at du kan reise på kryss og tvers med tog i hele det sørlige Finland. I tillegg går det svært gode nattog mellom Helsinki/Helsingfors i sør og Kolari og Kemijärvi i nord.
Merk deg også Chat-symbolet på VRs nettside. Det er ikke bare en slik irriterende idiotisk tjeneste med ferdigproduserte svar. Min erfaring med VRs kundetjeneste er at de der svarer raskt og godt.
Bruk den!
Finske togbilletter – billige og dyre
Vi kjøpte våre togbilletter på forhånd fra svenske SJ og finske VR. Det var også enkelt og greit.
Om du sjekker billettprisene hos finske VR, vil du se at de varierer ganske mye. Bestilt på forhånd og på dager og tider med lite etterspørsel, kan du reise langt i Finland for ca. 20 euro eller mindre.
Kjøpt på sparket eller på dager og tider med mye utfart, er prisnivået langt høyere.
Interrail i Finland?
Vil du heller reise på Interrail i Finland? Det kan være et godt valg. Med en interrailbillett kan du fritt hoppe på alle finske dagtog.
Har du betalt for Interrail på 1. klasse, kan du til og med sette deg hvor som helst det er ledig sete i de fantastiske finske togene jeg kommer til å skrive mer og begeistret om i denne bloggposten.
Vil du likevel kjøpe plassreservasjon og være sikker på å ha et sete hele veien?
Se da møter du finske VRs eneste lille raritet. Plassreservasjoner for Interrail kan bare bestilles over telefon (+358923192902).
Vår reiserute i Finland
Da mannen min og jeg besøkte Finland som togturister høsten 2021, valgte vi oss byene Kuopio og Tampere/Tammerfors. Begge absolutt å anbefale!
Til Finland reiste vi dessuten med tog hele veien nordover i Sverige til Haparanda. Derfra måtte vi fortsette med buss til finske Kemi.
Absolutt minneverdig, men ikke noe jeg vil anbefale uten forbehold. Dette blir en langt mer attraktivt reiserute når den lenge planlagte togforbindelsen over grensen endelig åpner – trolig i løpet av 2025.
Hjem igjen tok vi ferge Turku/Åbo-Stockholm og tog Stockholm-Oslo. Det er og blir en enkel og grei reisevei.
Følg oss gjennom Finland!
Resten av denne bloggposten er sydd sammen av bruddstykker fra boka og stort og smått jeg husker fra vår egen togferie i Finland i 2021 eller har lest meg til siden.
Det jeg trygt kan si for min egen del, er at Finland er et av de landene jeg aller helst vil reise tilbake til.
Å besøke Finland er som å komme hjem til den supersmarte, men litt spesielle fetteren du alltid har visst at du har, men aldri helt har tatt deg tid til å bli godt nok kjent med.
Et lykkelig folk med gode tog
Det er mye å beundre finnene for. Finland er kjent for høyteknologi, design og arkitektur og dessuten for et utdanningssystem blant verdens beste.
Og hvem er syv år på rad blitt kåret til verdens lykkeligste folk? Finnene.
Da vi to nordmenn en høstdag i 2021 for første gang gikk om bord i et toetasjes InterCity-tog i Kemi nordvest i landet, ble det et imponerende møte med finnenes smarte bruk av teknologi og design.
Kan et folk bli lykkelig av å ha særdeles gode tog? I så fall forklarer det mye.
Sitt som du selv vil
På forhånd hadde vi «shoppet rundt» på VRs hjemmeside og valgt oss ulike varianter av ekstra komfort på reisen.
På et strekk hadde vi derfor en liten tomannskupé for oss selv, men byttet over til en kupé for fire som uansett stod ledig rett over gangen. På et annet satt vi på 1. klasse i seter som glatt kan konkurrere med hva som helst i store togland som Spania, Frankrike og Italia.
For oss to voksne på tur var den mest vellykkede «togsete-shoppingen» likevel dette: Elegante enkeltseter som er vendt ut mot vinduene i 2. etasje over InterCity-togenes restaurantvogn.
Slik satt vi da vi fikk laksesuppe og hvitvin servert på vei sørøstover fra Ouluo/Uleåborg.
En bestemor og en «ensamseglare»
Der var det stille en søndag formiddag. Sant å si satt vi der helt alene noen mil før finnene begynte å klatre om bord og kunne vise oss hvordan de selv bruker disse helt spesielle vognene.
En bestemor (vil jeg tro) satte seg hjemmevant til rette i innerste hjørne med strikketøyet.
Et par med laptoper rigget seg til og brukte tiden effektivt.
En «ensamseglare» rakk både rødt og hvitt i glasset før han taust gikk av igjen noen stasjoner lenger inn i landet.
Et reisefølge på fire benket seg rundt et felles bord på seterekken bak oss og bidro til litt liv i salongen.
De mange tusen sjøers land
I mellomtiden hadde vi sett landskapet åpne seg opp utenfor vinduene.
Hvor mange sjøer har egentlig Finland? At dette er «de tusen sjøers land», er en velkjent og vakker påstand, men langt fra sannferdig.
Og hvordan teller man egentlig sjøer? Hvor stor skal en sjø være for å regnes med, og hva om det er en øy i en av sjøene og også denne har sin egen lille innsjø? Folk som forsøker å få orden på sjøene i et land som Finland, kan komme til å gå seg helt bort.
Det offisielle antallet finske sjøer har da også variert, men er nå 187 888.
«The Capital of Lakeland»
Midt i landet der det finske kartet er som blåest, ligger Kuopio med sine drøyt 100 000 innbyggere. Byen er omgitt av ferskvann, har stor båthavn og omtales som «The Capital of Lakeland».
Tre kilometer utenfor bysentrumet har Kuopio dessuten en attraksjon som, i hvert fall på en solblank dag, er forutbestemt til å bli et høydepunkt på finlandsturen.
Vår heistur opp til roterende restaurant og åpen utsiktsplattform i Puijo-tårnet ga oss en utsikt vi for alltid kommer til å huske. Det føltes som vi kunne se hele Finland derfra – ca. tusen sjøer og en uendelighet av grønne skoger.
Kalakukko og halvsur traktekaffe
Midt i bybildet har Kuopio et hjerte som banker og slår hele året: et stort torv og en tradisjonsrik mathall. Tyttebær, sopp, pærer, plommer – og gjedde, sik, ørret og abbor så røslige at de kunne vært hentet rett ut av en fiskeskrøne.
Vi ville ikke reist hit for kaffens skyld, men det å sitte med en skvett halvsur traktekaffe midt i hverdagslivet her en mandag formiddag, ble med tilbake som et fint reiseminne.
I mathallens disker ligger også den retten Kuopio er kjent for, kalakukko.
Kort og brutalt fortalt handler det om småfisk og flesk som pakkes inn i en deig av rug og stekes så lenge at fiskebenene blir møre.
Storbyen Tampere
Vår togreise fortsatte sørvestover til Tampere/Tammerfors. Også her kom vi til en havneby i innlandet med både tradisjonsrik mathall og observasjonstårn, men alt er større i Tampere.
Det var en storby vi kom til nå, faktisk Finlands nest største byområde og det sjette største i hele Norden.
Kallenavnet «Manse» er en forkortelse for «Finlands Manchester», og nøkterne Store norske leksikon omtaler den som en av Nordens vakreste industribyer.
Topptur på stasjonen
Uansett hva slags overnatting en turist på togferie i Finland vil ta seg råd til, er en tur innom Solo Sokos Hotel Torni Tampere verd å få med seg.
Det er et hotellbygg reist over jernbanestasjonens gamle lokomotivstaller, og deler av sporene ligger fortsatt som dekorasjon i glass under gulvene.
En gratis heistur 88 meter opp til baren i øverste etasje gir praktfull utsikt. Byen strekker seg over et smalt stykke land mellom to innsjøer, men har elv, fossefall og en staselig hovedgate som sitt naturlige midtpunkt.
Den ekte Mummidalen
Bare noen få hundre meter fra jernbanestasjonen ligger dessuten en vennlig og forunderlig dal som for mange av oss kan være verd absolutt hele reisen til Finland.
Skaperen av Mummidalen valgte selv å gi livsverket sitt til denne byen sammen med fantasifulle figurer og tablåer skapt av livspartneren hennes.
Med hjelp av denne utrolige skatten formidler Muumimuseo i Tampere på ekte og stillferdig vis hele Mummi-historien. Fra den første lille trollstreken en ung Tove Jansson tegnet på veggen av en utedo til de siste og verdenskjente bøkene.
Det mangfoldige ferielandet
Tar du et nettsøk etter «Mummidalen Finland», vil du likevel havne et helt annet sted.
Fergeselskaper, hotellkjeder og turoperatører vil alle sende deg til den store aktivitetsparken Moomin World i kystbyen Nådendal. Der er det en langt mer kommersiell versjon av Mummitrollet og vennene hans som boltrer seg.
Moomin World er sammen med Angry Birds Activity Park i Lappeenranta/Villmanstrand og selveste julenissens aller mest markedsførte tilholdssted, Santa Park i Rovaniemi, tre av de største trekkplastrene for turismen i Finland.
Slik er ferielandet Finland.
Det dekker hele spennet fra vemodig, lavmælt underfundighet til ellevill og kommersielt tilrettelagt action.
Ferieland for alle
I dette nabolandet vårt der det er sjø og innsjøer, strandlinje og strender nok til oss alle og stor bredde i tilrettelagte aktiviteter og turisttilbud, er det selvfølgelig også mulig å finne overnatting i alle kategorier.
Er vi på togferie i Finland, kan vi dessuten veldig gjerne ta en overnatting på tog. Jeg har ikke prøvd de finske nattogene selv, men vet at de omtales som de aller beste.
Og i hvert fall for noen, kan det å sove om bord i en toetasjes Santa Claus Express til Lappland være selve drømmen.
Luksus for barnefamilier
InterCity-togene som gjør det lett å reise på kryss og tvers mellom små og store byer i Sør-Finland på dagtid, er selvfølgelig også godt tilrettelagt for barnefamilier.
Særdeles godt, til og med.
Som norske fjerntog har også disse togene åpne familievogner og fargerike lekerom. Men i tillegg har de finske togene familiekupeer spesielt innredet for dem som reiser med baby og barnevogn.
Sa jeg det ikke, at finske tog er menneskevennlige?
Bare Finland er Finland!
«Bare Finland er Finland!» Akkurat det rakk jeg å tenke gang på gang underveis på turen vår.
«Dette nabolandet vårt har et språk vi ikke forstår, og det har en historie fra ytterkanten av det russiske storriket som vi knapt nok fatter.
Finland er samtidig så nordisk, så gjenkjennelig og så rikt på kultur, litteratur, mobilspill, design og merkenavn vi alle har et forhold til», skrev jeg etter vår togferie i Finland i 2021.
Finland et steg nærmere
Mye har skjedd i verden siden den gang, og underveis har nabolandet vårt Finland rykket inn i Nato, og slik sett også nærmere oss.
Selv har jeg ikke vært tilbake igjen ennå, men kan ikke se for meg annet enn at et møte med Finlands kultur og historie må være like fascinerende i dag.
Om ikke enda mer.
Fortjener sin selvstendighet
Fra 1808 og i over hundre år var Finland et selvstyrt storfyrstedømme innenfor den russiske tsarens rike.
Først i 1919, etter en blodig borgerkrig mellom «røde» og «hvite», ble landet den republikken vi kjenner i dag. Men allerede etter den russiske oktoberrevolusjonen i 1917 ble Finland erklært selvstendig.
På vår togferie i Finland besøkte vi det som den gang fortsatt var et Lenin-museum i Tampere.
I dette lille, rare museet kunne vi tro hva vi ville, men i en informasjonsfilm hørte vi fortellerstemmen legge ut om den gang Lenin besøkte markedsplassen i byen.
Der fikk Lenin smake ekte finsk blodpølse og erklærte:
«Folket som lager slike pølser, fortjener sin selvstendighet.»
Ny historiefortelling
Den som besøker Tampere nå, vil lete forgjeves etter Lenin-museet. I november 2024 ble det stengt ned.
«The new museum of Finnish-Russian relations, Nootti, will be opened on 15 February 2025», står det på den gamle nettsiden i skrivende stund.
Finlands historie har gått videre og vil heretter bli fortalt fra et nytt ståsted.
Om du nå på slutten av denne bloggposten trenger enda en grunn til å ta en togferie i Finland, så kan det være denne:
Et besøk i det nye museet i Tampere, der historien om de finsk-russiske relasjonene skal fortelles med dagens stemme.
–
Togferie i Finland? Nedenfor finner du lenkene du trenger.
Reiserute og billetter til Finland
- Tog fra Oslo eller Trondheim til Stockholm på sj.se
- Ferge fra Stockholm til Finland søk på directferries.no
Merk: Det går også ferge mellom Umeå i Nord-Sverige til Vaasa i Finland. Særlig med start fra Narvik eller Trondheim er det et aktuelt alternativ.
Reiserute og billetter i Finland
Interrail i Finland
- Kjøp interrailbillett fra f.eks. europarundt.no eller interrail.eu
- Vil du sikre deg plassreservasjoner (ikke obligatorisk), ring: +358923192902
Finske VRs tilbud om bord
Reiser du med rullestol?
Når du kjøper billett, er det enkelt å legge inn rullestol og ev. ledsager (assistent). Både rullestolplass og ledsagerbillett er gratis.
På InterCity-togene er det bare vogn nr 4 (servicevogn) som har egne rullestolplasser i 1. etasje. Vil du under reisen sitte i et vanlig sete (økonomiklasse) i samme vogn, betaler du et lite påslag.
Det er flere nivåer og trapper i disse togene, og derfor dessverre ikke mulig å bevege seg rundt med rullestol. Konduktøren kan bringe mat fra restaurantvognen til plassen din.
Overnatting i Finland
Vanlige apper og tjenester (f.eks. Booking) kan selvfølgelig brukes også i Finland.
For å få et inntrykk av overnattingstilbudet: