«Sssshh, it’s a secret!» skriver det engelske nettstedet Seat61.com. Hemmeligheten heter «SailRail» og lar oss reise billig og behagelig mellom favorittbyene London og Dublin. 

Vi har aviser og kaffe og er om bord på toget fra London til Holyhead.

Toget er ikke alltid billigste alternativ fra A til B. Ofte må vi spandere noen ekstra kroner for å få gleden ved å reise langs bakken. Med desto større begeistring kan vi derfor avsløre britenes godt bevarte hemmelighet: For 40 pund (ca 420 kroner) kan en når som helst reise mellom London og Dublin. Billetten inkluderer tog og ferge, kan kjøpes frem til kl 18 dagen før og har som eneste krav at vi tar hele reisen i ett strekk.

«Guinness is good for you», og vi har tenkt å ta vår på historiske Mulligan’s i Dublin samme kveld.

Det er en tidlig mandag morgen i november: Londonweekenden er over, og vanlig rute hjem for de fleste går via Heathrow eller Gatwick. Vi tar i stedet «tuben» til Euston Rail Station, finner morgentoget til Holyhead kl 9.10 og setter oss til rette på et tog med god plass og lite mas. «Guinness is good for you», og vi har tenkt å ta vår på historiske Mulligan’s i Dublin samme kveld.
I vårt tilfelle avslutter vi dessuten hjemreisen med «tirsdagspris» på Norwegians fly fra Dublin til Oslo. Det koster oss denne gangen 250 kroner.
Mye moro for pengene, med andre ord, og absolutt verdt det for oss som er glad i både London og Dublin.
Dessuten, og her kommer togelskernes høydepunkt: Vi får med oss engelsk landsbygd og et vakkert stykke Wales på reisen.
Når toget forlater stasjonen, sitter vi med dagens aviser og nybrygget kaffe fra togets cafévogn. Vi har vindusplasser og et bord for oss selv, og har plassert oss strategisk på togets høyre side. Her skal vi nå de neste tre timene og tre kvarterene rulle rolig langs engelske kanaler med fargerike kanalbåter i vinteropplag, telle sauer på beite, sove litt, lese litt og drikke opp kaffen vår. Før vi kanskje skeier ut med et glass vin idet vi nærmer oss kysten av Wales.
Det er her det blir travelt! Nå har vi en langstrakt sommerkyst i novembermodus på høyre side, mens nasjonalparken Snowdonia snart reiser seg til venstre. Og så, plutselig, fyller Conwy Castle hele vinduet til høyre, idet toget stryker tett inntil murene som har stått her siden slutten av 1200-tallet.
Puhh! En skal være blasert for ikke å la seg rive med når en får en skatt fra UNESCOs verdensarvliste i fanget på denne måten.
Så veksler landskapet brått, blir forblåst og uinntagelig og sterkt preget av en militærbase med helikoptre og jagerfly, før vi triller inn på Holyhead Station, der fergeterminalene ligger som en forlengelse av jernbaneperrongen.
Herfra har vi valget mellom Irish Ferries og StenaLine, begge til samme pakkepris, og begge med mulighet for å oppgradere til lounge med «all inclusive». Det er et godt kjøp. Vi legger 18 pund på de 40 vi allerede har betalt for dagens reise, og dermed har vi sikret oss panoramautsikt og enkel servering på hele overfarten.
Kl 17.25 er vi fremme i Dublin, byen der pubene ligger på rekke og rad som kveldsåpne museer med flere hundre års historie i veggene, og der Guinness’en er så kortreist og så seigt skummende som vi aldri noen gang får den hjemme i Oslo. Eller i London, for den saks skyld.

Slik reiste vi med tog og ferge fra London til Dublin

London Euston – Holyhead med tog

  • 3 timer 40 min

Holyhead – Dublin med ferge

  • 3 timer 15 min

Inkludert ventetid i Holyhead: 8 timer 15 min

To for en

Vi reiste mellom London og Dublin denne gangen, men britenes SailRail (lave fastpriser for kombinerte tog- og fergeturer) gjelder også om vi velger andre byer. Priseksempler (november 2016):

  • London-Belfast 53 pund
  • Liverpool-Dublin 36 pund

Både for privatøkonomien og for klimaet kan britenes SailRail være godt nytt: Hvis vi tar med oss to land per flytur over Nordsjøen i stedet for å reise to ganger, kan vi spare både penger og CO2-utslipp.

Se også denne bloggposten
English summary

«Sssshh, it’s a secret!» says Seat61.com: Cheap SailRail-tickets connect any rail station in Britain to any rail station in Ireland. Happy to have learned about this well-kept British secret, we went to Euston Rail Station after our London weekend and from there we took a morning train to Holyhead.
What a nice little trip! English countryside as we had our morning coffee, and then a glass of wine as we got to the beautiful coastline of Wales. The highlight certainly being impressive Conwy Castle, a World Heritage Site that the train passes right under.
At Holyhead Station we walked directly from the train to the ferry port, and well on board made a wise decision: The SailRail-ticket for the whole trip costs just GBP 40, but for the extra charge of GBP 18 we were allowed to enter the upper lounge, where we got panorama views and “all inclusive” all the way to Dublin.
We started out from Euston at 9.10 in the morning, got to Dublin at 17.25, and could sum it all up with the very best Guinness at old Mulligan’s in Poolbeg street in the evening.
What could possibly be better than a London weekend? A London-Dublin weekend!

HOW TO TRAVEL BY TRAIN AND FERRY FROM LONDON TO DUBLIN

London Euston – Holyhead by train

  • 3 h 40 m

Holyhead – Dublin by ferry

  • 3 h 15 m 

Included transfer time in Holyhead: 8 h 15 m