Hvor mye kan vi reise for en snau hundrelapp – eller for drøyt fem? Omtrent så mye vi vil! Takket være tyske og danske reisepass kan vi sommeren 2022 sikre oss en særdeles billig togferie.
Ett av rådene jeg gir i boken min «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene», er dette:
«Togselskapenes egne reisepass (dagspass, sommerpass m.m.) kan være gode alternativer til interrailbilletten for den som vil «loffe rundt» i et bestemt område/land i ferien.»
Sommeren 2022 viser dette rådet seg å være enda bedre enn jeg kunne ane da jeg skrev det.
I år er det rett og slett mulig å gjøre et togferiekupp!
Tyskland har det aller beste tilbudet. Danmark plasserer seg som en god nummer to. I denne bloggposten skal vi også svinge innom to andre nære ferieland: Finland og Sverige.
Utrolig billig togferie i Tyskland
Det tyske togselskapet Deutsche Bahn har alltid mange gode tilbud. Den som er tidlig ute, kan finne både «Sparpreis» og «SuperSparpreis» på togreiser til, fra og i Tyskland. I tillegg finnes det gode regionale dagskort som er spesielt gunstige for barnefamilier og andre som reiser flere sammen.
Sommeren 2022 topper tyskerne alle disse tilbudene med et «månedskort» til den utrolige prisen av 9 euro (ca. 92 NOK)!
Dette fantastiske togferietilbudet ble lansert på selveste 17. mai. Hurra! Billettene legges ut for salg 23. mai og vil gjelde for feriemånedene juni, juli og august.
Barn under 6 år reiser uansett gratis med tyske tog. Alle andre kan for under hundrelappen reise med alle lokale og regionale tog, samt all annen lokal kollektivtrafikk, i hele Tyskland i hele den måneden sommerpasset er kjøpt for.
Jeg synes danske JydskeVestkysten oppsummer godt når avisen ganske enkelt fastslår: «Tyskerne betaler din rejsefest».
Tyske slott og strender
Tyskerne inviterer altså til (nesten) gratis reisefest sommeren 2022. Så hvordan kan vi slenge oss med på denne festen?
Enkleste reiserute får vi om vi spanderer på oss en fergebillett til Kiel. Der er det bare 400 meter fra fergekai til togstasjon, og vi kan rusle lett fra sjø til skinner.
Bare én ting å huske på: Det superbillige tyske sommerpasset gjelder ikke for langdistansetog (IC, EC og ICE). Til gjengjeld har tyskerne også mange lokale og regionale tog, og det er disse vi nå skal reise med!
I boken min «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene» skriver jeg også om akkurat dette: At kanskje får vi den aller beste ferien hvis vi velger å reise rolig rundt i et lite hjørne av Europa heller enn å haste videre med de raskeste langdistansetogene.
I Kiel er vi midt i den tyske delstaten Schleswig-Holstein. Er det vanskelig å sette fantasien i sving, søk opp «Schleswig-Holstein» på nett! Slott, gamlebyer og badestrender popper opp.
Eller kanskje er det noen i reisefølget som vil surfe eller kite? Denne delen av Tyskland har kyst både til Nordsjøen og Østersjøen, og ja – vind må vi regne med. For noen kan det være det kuleste av alt! (Se «The hottest surfing spots» i Schleswig-Holstein.)
Her hjemme i Norge er vi ikke så bortskjemte med jernbanelinjer og togavganger. I Tyskland kommer vi til et togland. Både store og små byer nås lett med lokale og regionale tyske tog.
Turistnettstedet for Schleswig-Holstein skriver ganske enkelt: «Take the train to us for your holiday: Thumbs up!»
Berlin og Rhinen for under hundrelappen
Med Kiel som utgangspunkt og det tyske sommerpasset i lomma, er det selvfølgelig også mulig å reise lenger.
Turister i Tyskland vil ofte aller helst til Berlin. Fra Kiel Hauptbahnhof kommer vi dit på ca. 6 timer og med to til fire togbytter når vi reiser med de regionale togene.
Om det finnes én ulempe med de superbillige tyske sommerpassene, er det at det ikke er mulig å reservere sete om bord på togene vi kan reise med. Skal vi til en storby som Berlin, kan det derfor være lurt å styre unna rushtider og helgetrafikk.
Mange sommerturister i Tyskland ønsker seg også til populære byer og småsteder langs Rhinen og Mosel. Fra Kiel til Koblenz, byen der disse to elvene møtes, er det en lang reisedag med regionale tog.
Men mulig er det! Og fortsatt reiser vi for den samme snaue hundrelappen.
TIPS FOR SUPERBILLIG TOGFERIE I TYSKLAND 2022
- Les mer om 9-eurobilletten på bahn.com
- Alle togtider finner vi på bahn.com eller appen DB Navigator
Velg «Only local transport» for å få opp avganger som dekkes av 9-eurobilletten. - Sjekk fergetilbudet på directferries.com
- Husk: Det er andre koronaregler i Tyskland enn her hjemme
- Se hva Deutsche Bahn skriver om munnbind og smittevern på sine tog
- Sjekk innreiseregler (Federal Ministry of Health, Germany)
Danmark – billigst og best i Norden sommeren 2022
Et annet fint ferieland vi lett kan komme til med ferge, er Danmark. Og også danskene feirer sommeren 2022 med et svært gunstig reisepass!
Danskenes «Rejsepas» koster ca. 550 NOK og gir rett til å reise med alle tog i hele landet i åtte dager. I tillegg dekker det all annen offentlig transport (buss og metro), og inntil to barn under 12 år reiser gratis sammen med en voksen.
Det sgu ikke dyrt! Og Danmark er og blir dejligt!
Men når disse reisepassene legges ut for salg 1. juni, kan de komme til å gå unna som varmt hvetebrød. Det er «bare» 75 000 av dem. De kan dessuten kun brukes mellom 15. juni og 7. august.
Palmestrand og kveldsferge hjem
Selv sikret jeg meg en førpremiere på danmarksferien allerede i mars i år.
Uten noen som helst rabatt, men glad og fornøyd likevel, reiste jeg fra Odense på Fyn og nordover langs østkysten av Jylland til Skagen. Det er en reise som fint kan tas på bare én dag. Danmark er som kjent ikke så stort, og togene er gode.
Skagen er den lille byen der Skagerrak og Kattegat møtes over en lang, smal sandtange. Lenger nord enn dette går det ikke an å komme i Danmark, og Norge er bare lite stykke hav unna. Derfra til Oslo er reiseruten enkel og god:
Lokaltoget sørover igjen til Frederikshavn tar 40 minutter. Når vi går av toget der, er det bare 20 minutter videre til fots ut til kaiområdet, der det hver kveld går ferge til Oslo like før midnatt.
Kanskje kan man til og med – slik vi gjorde – rekke en tur på Palmestranden først.
Den ligger langs en fin kyststi, 3 km nord for jernbanestasjonen. I mars stod de danske palmene fortsatt innendørs i vinteropplag. Men når feriefolket strømmer på i juli, er de helt sikkert på plass ute mellom sanddynene!
TIPS FOR BILLIG TOGFERIE I DANMARK 2022
- Les mer om «Rejsepas» på dsb.dk
- Sjekk fergetilbudet på directferries.com
- Bruk søketjenesten til DSB for å finne togtider i Danmark
Feriebillett i Finland sommeren 2022
Har du allerede tatt en titt i boken min «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene», vil du vite at jeg er stormbegeistret for Finland som togferieland.
Mellom (minst) tusen sjøer og fine finske storbyer og småsteder går det et godt nettverk av jernbanelinjer. InterCity-togene som kjøres på disse linjene, kan – mener jeg – utropes til Europas smarteste og mest elegante tog.
De har to etasjer og tilbud om bord som passer godt til de aller fleste av oss. Barnefamiliene finner lekerom. Kjærestepar kan sikre seg en kupé for to. Den kresne kan betale for å sitte i ekstra gode seter.
I etasjen over en raus og romslig restaurantvogn har de finske InterCity-togene til og med enkeltseter som står vendt ut mot vinduene. Bestill mat og drikke, len deg tilbake – og tell sjøer!
Også finnene byr på en feriebillett denne sommeren, men prisfesten er ikke like ellevill som i Tyskland og Danmark. Priseksempel: 7 dager koster ca. 1430 NOK for voksen. Halv pris for barn under 17 år.
Denne finske feriebilletten («Lomalippu») dekker bare plass på økonomiklasse. Så den som vil klatre opp til de ekstra snasne sitteplassene i 2. etasje, må legge inn litt mer i budsjettet. (Tilleggene koster fra ca. 40 NOK og oppover.)
TIPS FOR FINSK FERIEBILLETT
- Les mer om den finske feriebilletten på vr.fi
- Les mer om ekstra komfort på finske tog
- Søk opp togtider i Finland på VRs søketjeneste
- Togbilletter for reisen gjennom Sverige til Haparanda (for buss til finske Kemi) eller Stockholm (for ferge til Finland) kjøpes på sj.se
Svenskenes «Tågluffarkort»
Også i Sverige finnes det et «tågluffarkort» for feriefolket. Men sammenlignet med den finske feriebilletten må vi noen hundrelapper opp (ca. 1950 NOK for voksen, 7 dager), og billetten dekker ikke alle svenske tog.
Det er svenske SJ som tilbyr «tågluff» i Sverige, og tilbudet gjelder i hovedsak kun for selskapets egne tog. Dermed faller for eksempel alle tog nord for Umeå utenfor.
Nord i Sverige er det i stedet et eget «tågsemesterkort» som er billigere (ca. 965 NOK for voksen, 14 dager). Det selges av Norrtåg/Vy og kan være spesielt aktuelt for den som vil reise over til Sverige via Storlien, Åre og Östersund eller fra Narvik via Kiruna. (REDIGERT: ny informasjon lagt inn 22. mai 2022)
Men det er ikke et todelt Sverige som vinner sommerfesten i år!
Sverige har til gjengjeld mye vi kan glede oss over hele året. Mange av oss er spesielt glad i Västra Götaland, og der har det lokale kollektivselskapet Västtrafik ryddet vei i vellinga for billig togferie året rundt.
Oppskriften er enkel: Last ned appen To Go – og gå på toget! Skal vi ikke reise så langt, holder det med (billige) enkeltbilletter. Vil vi farte litt mer rundt omkring, vil det lønne seg med dagsbillett eller 3-dagersbillett.
REDIGERT 1. juni 2022: Västtrafik tilbyr i år også en Sommarbiljett! Med den kan vi reise så mye vi vil en hel måned for 815 SEK.
TIPS FOR BILLIG TOGFERIE I SVERIGE
- Les mer om «Tågluffarkortet» på sj.se
- Les mer om «Tågsemesterkortet» på norrtag.se
- Les mer om billetter i Västra Götaland på vasttrafik.se
- Jeg anbefaler bloggen Tog og løk: Sverige på billigtur – med tog og buss
- Se også denne bloggposten min: Sommertur med tog på svenskekysten – eventyrlig og billig
Den norske «interrailbilletten» glapp
Mange ville nok ønsket seg et feriepass som kunne gitt oss enkel og billig togferie også her hjemme i eget land. Så lenge det var valgkamp i fjor høst, var det til og med snakk om at vi skulle få det.
Tidligere samferdselsminister Knut Arild Hareide kom på denne gode ideen omtrent idet han forlot departementet. Nå har etterkommeren satt i gang en utredning, men det eneste som per i dag synes helt klart, er at det ikke blir noen slik nasjonal feriebillett for oss dette året.
Det kan likevel dukke opp gode regionale sommertilbud og reisepass, som for eksempel AtB Sommerpass i Trøndelag.
REDIGERT: Sørpasset er et sommertilbud som gjør det mulig å gå på og av tog mellom Oslo og Stavanger så mye en vil i ti dager. Togselskapet GoAhead Nordic tilbyr dette passet for kr 1200 sommeren 2022.
Et lite sukk om togreisen ut av landet
Her i denne bloggposten har jeg foreslått å reise med ferge ut av landet hvis vi vil ta togferien i Tyskland eller Danmark. Det er ikke nødvendigvis noen billig løsning, men den er enkel og grei.
Selvfølgelig går det også an å ta tog.
Dagens togforbindelser mellom Oslo-Göteborg-København-Hamburg er imidlertid et kapittel for seg. Hovedproblemet er at det er få avganger fra Oslo, at vi må bytte tog allerede i Göteborg og at togene ikke er satt opp for å korrespondere med hverandre.
I sommer har vi dessuten ett problem til: Det er banearbeider og derfor buss for tog mellom Oslo og Rygge.
Derfor vil jeg for min del forsøke å finne en fergebillett dersom jeg bestemmer meg for å ta en billig togferie på sparket i Danmark eller Tyskland i sommer.
Den som vil gjøre ferien billig helt fra start til slutt, kan også vurdere buss. Fra Oslo går det direktebusser både til København og Hamburg.
En så lang bussreise er det ikke alle som orker tanken på, men med en ekte togferiefest i Danmark eller Tyskland som belønning – så kanskje, likevel?
TIPS FOR REISEN MELLOM OSLO-KØBENHAVN-HAMBURG
- Togbilletter Oslo-Göteborg kjøpes hos vy.no eller entur.no
- Togbilletter Göteborg-København kjøpes hos sj.se eller i appene til Hallandstrafiken eller Skånetrafiken
- Togbilletter Göteborg-Hamburg kjøpes hos bahn.com
- Bussbilletter Oslo-København kjøpes hos bus4you.se eller flixbus.no
- Bussbilletter Oslo-Hamburg kjøpes hos flixbus.no