Leter du etter en fin sommerferie med tog? Velger du den svenske vestkysten, får du sommeridyll i bøtter og spann. Her er det billig og enkelt å loffe rundt – og familiens barn og unge reiser gratis.

Mange har brukt mørke vinterkvelder til å planlegge og tenker seg langt av sted når sommeren endelig kommer. Interrail er den togferien alle kjenner til, og en interrailbillett gir stor frihet på lange reiser.

Hva med å ikke reise så langt, men ha stor frihet likevel?

«Ready To Go» – rett over grensen

Veldig mye billigere, men for nordmenn flest langt mindre kjent enn Interrail, er appen To Go fra Västtrafik.

Den appen kan vi alle laste ned og ta i bruk så snart vi har kommet oss over svenskegrensen og inn i Västra Götaland.

Svenskenes vestre Götaland dekker det meste av de store innsjøene Vänern og Vättern og strekker seg langs hele den fantastiske granittkysten i Bohuslän og videre sørover til Göteborg og Kungsbacka.

I hele dette området, som i areal er like stort som vårt nå fordums Viken fylke, er all kollektivtrafikk samlet på appen To Go.

Alle lokale tog, alle busser på kryss og tvers mellom småsteder, grender og melkeramper og alle trikker i storbyen Göteborg er inkludert. Og dessuten fergene som frakter folk til og fra Koster og andre øyer ute ved kysten.

Koster eller kontinentet?

Interrailerne, de som enten reiser helt på sparket sørover og tar alt som det kommer eller som har brukt vinterkveld etter vinterkveld på å sette sammen en reiserute, humper som regel rett forbi alt dette.

De sitter på Vys göteborgtog når det stopper i Ed, Öxnered og Trollhättan på svensk side, og venter bare på togbyttene som skal ta dem videre mot København og kontinentet.

Hva du eller jeg skal gjøre når sommerferien endelig er her, velger vi suverent selv.

Denne bloggposten skriver jeg likevel for å fortelle om et ferieland som ligger mitt eget hjerte nær.

Og jeg skriver den i håp om at flere skal bli klar over hvor fritt og rimelig lofferliv vi kan få om vi velger å reise rundt på kysten mellom Koster og Kungsbacka – og inn i landet innenfor.

En sommerferie med tog har så uendelig mange valgmuligheter enten vi reiser kort eller langt, og det kortreiste og enkle kan noen ganger være både bra nok og best.

Harrypris på tog, trikk, buss og ferge

Nordmenn på «harryhandel» gir kanskje ikke de aller mest sjarmerende assosiasjoner, men Thons enorme parkeringsplasser og gigantiske shoppingsentre er et grensefenomen.

Vi skal ikke så langt inn i Västra Götaland før vi har lagt fläske-køene bak oss.

Prisene derimot, de er fortsatt forlokkende lave for oss nordmenn, og ikke minst på kollektivtrafikken.

Uansett årstid vil vi som er vant til norske billettpriser, humre fornøyd når vi klikker på To Go-appen og kjøper oss litt reisetid på sparket. For omtrent samme pris som et par holdeplasser hjemme i Oslo kan vi ta et helt lite jafs av svenskekysten.

Sommarbiljetten – en fest for familier

Når sommeren kommer, kan vi få enda mer fest i reisebudsjettet. Da tilbyr Västtrafik en sommerbillett der alle reisesoner i Västra Götaland er slått sammen til prisen for én sone.

Årets sommerbillett (2024) er annonsert for 835 SEK. Den gjelder for en voksen og dekker ubegrenset reise med tog, trikk, buss og ferge i 30 dager.

Det er en pris som konkurrerer med det meste, men for familier er den helt uslåelig. For på en voksenbillett fra Västtrafik kan inntil tre barn/unge under 20 år følge med helt gratis.

Fra og med Koster i nord til Kungsbacka i sør og innover i Sverige til Vänern og Vättern er det bare å forsyne seg av sommeridyll i bøtter og spann.

Her kan vi loffe fritt mellom øyer, pittoreske kystbyer, innlandsbyer, saltvann og ferskvann, sandstrender og rosa granittkyst.

Småbyene – og storbyen Göteborg

Navet i hele dette kollektivtilbudet Västtrafik dekker, er storbyen Göteborg.

Som bykommune har Göteborg nesten like mange innbyggere som vår egen hovedstad, og tilbudet av hoteller, kultur og shopping er deretter.

Dessuten – og som de fleste kjenner godt til – der ligger også Nordens største fornøyelsespark, Liseberg.

Så for å relatere Västtrafiks sommerbillett til vår egen hovedstad: Hvis vi med Ruters månedsbillett for én sone i Oslo kunne reise fritt rundt i store deler av Østlandet på sommeren, ville vi også hatt noe som lignet.

Vel og merke hvis vi samtidig kunne tatt tre tenåringer med oss, helt gratis.

Norske og svenske kroner

Alle som tar en sommerferie med tog sørover i Europa, vil med dagens valutakurser kjenne at det svir i reisebudsjettet når mat og overnatting i euro-sonen skal betales med norske kroner.

Det er nok å krysse Öresundbroen over til Danmark, der den danske kronen er knyttet til euro og kruttsterk sammenlignet med vår (per mai 2024).

Per i dag holder derimot den svenske og den norske kronen omtrent samme nivå.

Ta et raskt hotellsøk på Göteborg og København, så ser du at forskjellen fort kan bli både en og flere norske tusenlapper per natt på sammenlignbare hoteller.

Reisetips til øyer og badeplasser

Reisebudsjettets rammer kan med andre ord være et godt argument for å ta årets sommerferie med tog rett over første landegrense.

At Västtrafik har gjort mye for at det skal være enkelt å finne frem, er et annet.

Mens interrailerne tar sine togbytter og fortsetter mot Middelhavet, kan de kortreiste blant oss loffe med Västtrafik og stupe ut i saltvann på svenskekysten:

 • 10 härliga badplatser
  Den svenske vestkysten er stappfull av fine badeplasser, men hvordan kommer vi oss dit med kollektivtilbudet? Vässtrafik oppgir nærmeste holdeplass og forteller hvor langt vi må gå i tillegg.
 • Gör en båtutflykt i sommar
  Her får vi beskrivelse av fem fergeruter ute ved kysten, med navn på alle anløpshavner og fine tips til badeplasser, vandringsleder, severdigheter og caféer.
Over sjø og land

Selv om kyst og strender er det som lokker mest for mange i sommerferien, kan det vel hende vi også ønsker oss noe mer av feriedagene.

På aller beste vis hjelper Vässtrafik oss til å finne frem til fine ferieaktiviteter i hele store Västra Götaland:

 • 10 kul aktiviteter att hitta på med barnen
  Her er det samlet en riktig fin «godtepose» både for barn og voksne! Bohus festning, fantastiske Läckö slott ved Vänern, dyreparken Nordens Ark, kulturtilbud, badeland og store lekeplasser.
 • 5 vandringar tur och retur
  Västtrafik viser vei til spennende turmuligheter i variert terreng – kystklipper, innlandsskog og «lilla Grand Canyon» ved Vänern.

Västtrafiks gode bloggside finnes dessuten en lang rekke andre reisetips – for eksempel til restauranter, svenske loppemarkeder og kunst og kultur.

Se på et kart over Sverige og les bloggpostene fra Västtrafik, så har du et svært godt utgangspunkt for å planlegge din egen sommerferie med tog, buss og ferge på den svenske vestkysten!

Togbloggens reisetips

For min egen del ønsker jeg meg aldri langt av sted når sommeren kommer og nettene blir forførende lyse og fine her hjemme i Norden.

Den svenske vestkysten er blitt mitt sommerparadis.

Der kan det hende jeg reiser rundt med både bil og båt, men mer og mer har jeg blitt glad i å loffe rundt på To Go-appen og ta en liten sommerferie med tog og buss – og kanskje ferge.

Derfor er det også noen flere reisetips fra Västra Götaland å finne her på Togbloggen:

Slik kommer vi oss dit

Fra Oslo S er det Vys tog til Göteborg som mater sommerens interrailere sørover mot kontinentet. Samme tog er naturlig start for den som vil ta en sommerferie med tog og annen kollektivtransport på den svenske vestkysten.

Vy har nå mange daglige avganger å velge mellom, og prisene varierer fra 249 til 723 norske kroner for Oslo-Göteborg.

Den som vil loffe i Västra Götaland, kan også like gjerne spare inn noen kroner på denne første billetten og starte det frie lofferlivet i Halden eller Trollhättan.

Hopper vi av toget i Halden, har vi allerede foten innenfor Västre Götalands rimelige kollektivtilbud. Buss til Strömstad tar en snau time og dekkes av Västtrafik/To Go-appen.

Andre alternativer kan være ferge fra Sandefjord til Strömstad eller buss sørover fra Oslo til en holdeplass på svensk side mellom Svinesund og Göteborg.

Bruk kartet og fantasien!

Enten drømmen er å besøke mange land på en interrailbillett eller bare loffe i Sveriges Västra Götaland, er mye felles for alle som vil ta en sommerferie med tog.

Først og fremst handler det om å forstå hvor mange valgmuligheter vi har, og det aller beste togferie-rådet er dette: Se på kartet og bruk fantasien!

Det er lett å havne i en storby, og i Västra Götaland betyr det Göteborg. Men sjekker du Reseplanering på Västtrafik, vil du se at de fleste prikker på kartet kan nås på den ene eller andre måten med kollektivtilbudet.

Selv har jeg mens jeg skrev denne bloggposten zoomet inn på lille Hjo ved den store innsjøen Vättern. Hvem vet, men kanskje blir det reisemålet for min sommerferie med tog og buss i 2024.

Nyttige lenker
Obs! Bruk appen To Go uten konto!

Appen To Go fra Västtrafik kan lastes ned og brukes av oss alle. 

Men for å opprette konto hos Västtrafik kreves svensk personnummer. Vi med norsk personnummer må derfor bruke appen uten å registrere konto.

Det fungerer helt fint, men har én ulempe: Mister vi mobilen, har vi ingen mulighet til å gjenopprette billettene vi har kjøpt i appen.

Overnatting

Västra Götaland er et populært ferieområde med godt utvalg av overnattingstilbud. De store tjenestene, som Booking og Airbnb, fungerer godt når vi skal planlegge en ferie her.

Se også «Boka boende i Västsverige» fra Turistrådet Västsverige – med oversikt over hoteller, bed&bedbreakfast, «stuga», vandrerhjem, camping, slott&herregårder og andre mer spesielle overnattinger.