Går det tog til København? Hvor kan vi kjøpe billetter til tog i Europa? Slike spørsmål baler mange med. Nå har norske Vy kommet på banen med løsninger som vil gjøre det lettere å finne frem.

Tog til København og derfra til andre europeiske byer har vært som et mysterium for mange nordmenn:

Vi vet at jernbaneskinnene ligger der, mellom Oslo, Göteborg og København – og videre til Hamburg og ut i Europa. Søk på nett etter togbilletter har imidlertid ofte endt opp i fullstendig forvirring.

Bra for Norwegian, SAS og fergerederiene, selvfølgelig, men lite heldig for klimaet og reisegleden.

Et mysterium løst i stillhet

Når vi reiser med tog, må vi få alle skinnene til å henge sammen. Starter vi for eksempel i Oslo og skal med tog til København, er det ikke nok å finne togbilletter til Göteborg.

Men slik har det lenge vært. Folk som har tenkt seg med tog til København, har fått bråstopp i Sverige.

Problemet har vært at ingen av de norske bestillingsløsningene vi er vant til å bruke, har pekt oss videre til Hovedbanegården i København. Og hvor skal vi lete da? Tognerder går rundt og vet svaret, men mange andre har gitt opp.

En gang i april 2023 ble imidlertid akkurat dette togmysteriet stillferdig løst.

Tog til København kan kjøpes hos Vy

Hvorfor det ikke har skjedd før, er fortsatt et mysterium. Men dette skjedde:

Norske Vy la inn «København H» som en stasjon som kan søkes opp. Norske Vy bestemte seg samtidig for å lenke videre til sitt eget svenske datterselskap, vy.se, for billettkjøp.

Det blir noen klikk før kjøpet er helt på plass. Men nå går det i hvert fall an å finne reiserute med tog til København og kjøpe billettene via en norsk nettside:

 • Gå til norske vy.no!
 • Søk opp reise til København H!
 • Klikk på lenken som kommer opp!
 • Kjøp billettene!

Relativt greit, og enkelt nok.

(Og denne  bloggposten skal jeg med stor glede oppdatere den dagen også Entur måtte velge å vise oss at det går tog til København. Per i dag sender Enturs søketjeneste oss bare til buss på strekningen Göteborg-København.) 

Hei! Hvor i Europa vil du reise?

Men min santen, Vy skulle vise seg å ha større planer.

3. mai dukket en helt ny nettside opp på Vys norske nettportal: «Hei! Hvor i Europa vil du reise?»

Vil du kanskje reise med tog til Berlin? Eller til Amsterdam, London eller Paris?

På Vys nye nettside er det meningen at vi både skal kunne søke opp aktuelle avganger med tog mellom europeiske byer og deretter kjøpe billettene enkelt og greit samme sted.

Noen tilsvarende norsk bookingside for internasjonale togbilletter har vi aldri hatt før, og det må være lov å kalle dette en liten revolusjon.

Flere på banen

Fra før finnes det imidlertid tilsvarende løsninger med base i andre land.

Allerede for to år siden lanserte svenske SJ en søketjeneste i samarbeid med Omio. Den kan det være verd å sjekke, også for nordmenn.

En favoritt for drevne togreisende er tyske DB. I tillegg til å ha de aller fleste togtider i hele Europa i sin søketjeneste på bahn.com, selger selskapet også billetter til en lang rekke togreiser til og fra Tyskland – og ofte med svært gode rabatter.

Andre europeiske bestillingsløsninger som gjerne anbefales, er Trainline og Raileurope, men ingen av disse har god dekning av Norden – og begge tar gebyrer.

Vær obs på gebyrer!

Gebyrer må vi også ta høyde for når vi tar i bruk Vys nye tjeneste. For å finne ut hva en billett til slutt vil koste oss, må vi velge en aktuell avgang fra søket vårt og se hva påslaget blir.

Slike gebyrer er prisen vi ofte må betale for å finne billetter fra flere togselskap samlet og tilrettelagt på ett sted.

Vys europeiske søketjeneste er satt opp i samarbeid med nederlandske Tranzer B.V. Den gir oss tilgang på togbilletter mellom København og Hamburg + togbilletter i Tyskland, Italia, Frankrike, Nederland, Østerrike og Sveits. Og flere land ventes å bli lagt til.

Først må vi til København!

Men stadig flere av oss vil ta tog hele veien hjemmefra, og da må vi komme oss med tog til København aller først.

Og akkurat dette vil nok føre til litt «tivoli» i hodene på mange som prøver seg på Vys nye nettside, selv om det står forklart hvordan det er.

Vys nye europeiske søketjeneste, med nettadressen vy.no/europa, kan foreløpig ikke selge billetter til norske og svenske tog, og har derfor København som startpunkt på togreisen sørover. 

Så selv om Vy-konsernet nå kan skaffe oss togbilletter til hele reisen hjemmefra og ut i Europa, må vi innom flere ulike Vy-nettsider før vi har alle billettene i boks.

Helt lett skal det visst aldri være når det er jernbane det er snakk om.

Tog til Dresden

Så altså – med København som startpunkt kan vi ta Vys nye europaside i bruk.

Dresden er en by jeg til nå bare har reist gjennom med tog, men den står høyt på listen over byer jeg har lyst til å besøke. Kan Vy skaffe meg togbilletter dit? Ja, og til brukbar pris.

En drøy måned frem i tid fant jeg billetter København-Hamburg-Dresden for til sammen 75,80 euro, pluss gebyrer.

Men jeg fant dem ikke på aller første forsøk. Jeg måtte dele opp søket i to først, og deretter kjøpe København-Hamburg og Hamburg-Dresden hver for seg.

Kunne jeg kjøpt billettene billigere? Ja, det kunne jeg.

På tyske bahn.com kan hele strekningen kjøpes samlet, og det gir bedre rabatter. Der ble prisen 69,90 euro for København-Hamburg-Dresden, og ingen gebyrer kommer i tillegg.

Skal vi håpe at Vy etter hvert får lagt inn billettkjøp også på lengre strekninger? Da vil tjenesten bli vesentlige enklere, og noen ganger billigere, å bruke.

Til London med Vy

Å ta tog til London er ikke det første nordmenn flest tenker på. Det blir gjerne Flytoget på første etappe fra Oslo S.

Men selvfølgelig går det an å reise med tog hele veien til London. Og nå kan vi gjøre det med hjelp av Vy.

Høyhastighetstoget Eurostar, som går i effektiv rute til og fra London St. Pancras med Brussel Midi/Zuid og Paris Gare du Nord som de viktigste stasjonene på kontinentet, er et av togene Vy nå selger billetter til.

vy.no/europa kommer billettene til og fra London opp med nøyaktig samme pris som Eurostar selv selger dem for, men altså med et gebyr i tillegg.

Jeg gleder meg til første gang jeg kan si at jeg har reist til London med Vy!

Test den nye tjenesten – og meld tilbake!

Ingen nettjeneste er noen gang blitt lansert uten barnesykdommer, hikke og nykker. Heller ikke denne.

Jeg har skrevet bloggposten min rett etter at Vys nye tjeneste ble lansert. Hadde Vy lansert den som ferdigspikret og helt nøkkelklar, ville jeg vært skeptisk.

Men som råbygg for noe som kan bli bra, har jeg trua. Og selv har jeg nå gjort det jeg synes alle andre som tester vy.no/europa, også bør gjøre: Jeg har meldt inn det jeg savner og sagt fra om søk som ikke fungerer.

Vy skriver at bestillingsløsningen er under utvikling, og ber aktivt om tilbakemeldinger. Det fortjener selskapet å få!

Entur og interrail

Mange som reiser med tog til København og videre ut i Europa, har en interrailbillett i lomma. Den billetten behøver du ikke lete etter på Vys nye nettside, for den finnes ikke der.

 • Vil du reise på Interrail, og vil du kjøpe billetten fra en offentlig eid norsk aktør, skal du gå til Entur.
 • Både interrailbilletter og plassreservasjoner kan kjøpes fra Enturs kundesentre (telefon 61 27 90 88 og betjente togstasjoner) – eller på nett fra Enturs samarbeidspartner Europarundt.no.
 • Entur har dessuten samlet mye nyttig informasjon på nettsiden «Tog i Europa».
 • Spesielt nyttig er oversikten «Land for land» der Entur lenker videre til europeiske togselskap. Den listen bruker du hvis du vil ta jobben med å være ditt eget reisebyrå og kjøpe togbilletter så billig som mulig direkte fra hvert enkelt togselskap – med alle rabatter og uten gebyrer.
 • Hvis pris ikke betyr noe som helst for deg, kan du også kjøpe enkeltbilletter til europeiske tog fra Enturs kundesenter, men der selges de kun til fullpris uten rabatter.
 • Også Entur tar gebyr ved salg av billetter i utlandet.
Et norsk reisebyrå: Togreiser.no

Togferiefolk har de siste årene fått flere som kan hjelpe seg, også et norsk reisebyå.

 • Togreiser.no kan selge både interrailbilletter og plassreservasjoner.
 • De kan også tilby enkeltbilletter med rabatter til europeiske tog.
 • Byrået tar gebyr for tjenestene sine.
Alle triksene i boka!

REKLAME FOR EGEN BOK: Min bok, «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene», ble utgitt i april 2022 og har derfor ikke med omtale av Vys nye europeiske søketjeneste.

Det den derimot har, er andre gode råd og triks for togreiser i Norge og Norden og for reiser med tog til København og videre ut i Europa.

I «Startpakke for togferien» har jeg også lagt inn en guide for den som vil lære seg å finne de aller billigste billettene med søketjenesten bahn.com.

I tillegg har boken reiseruter, kart, bilder – og pur reiseglede.

ANNONSELENKE: «Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene»
Fra og med 1. mai 2023 selges den med rabatt. 

Dessverre må dette også nevnes …

Denne bloggposten ble skrevet i glede over at det nå (endelig) er blitt lettere å finne billetter til tog ut av landet – og videre ut i Europa. 

Togforbindelsen mellom Oslo, Göteborg, København og Hamburg er likevel som før. Og den er, når sant skal sies, ganske dårlig. Vi venter på direktetog – og håper det blir neste gode tognyhet!

På denne nettsiden gjør Naturvernforbundet v/redaktør Kristian Skjellum Aas en heltmodig innsats for å holde oss orientert om tog- og bussforbindelser på strekningen og om planlagte banearbeider til sommeren: Melkeruta med tog mot København og Hamburg