Har du tenkt deg ut på Interrail for første gang? Gjesteblogger Synnøve prøvde Interrail for første gang i fjor – og er allerede blitt en ivrig interrailer. Her får du hennes Interrail-tips for ungdom!

I fjor sommer dro jeg ut på min første togtur i Europa. Jeg var fryktelig spent. Ikke visste jeg noe særlig om tog utenfor Norge, og ikke visste jeg hvordan det ville bli å reise alene i fire uker.

På et tidspunkt trodde jeg at ferien var spolert, fordi Interrails nettsider viste meg at jeg måtte ha plassreservasjon for å komme meg ut av Skandinavia. Det viste seg at nettsiden tok feil, og jeg kom meg av gårde fra Oslo S på toget mot Europa.

Til tross for noen utfordringer gikk ferien veldig fint. Siden har jeg reist med Interrail-billett ved to anledninger til som erstatning for fly, og skal gjøre det igjen til vinteren. Jeg anbefaler Interrail til alle som er litt nysgjerrige!

Her er mine Interrail-tips for ungdom:

1. Du må ikke reservere plasser på forhånd

Da jeg dro på ferie med Interrail, ønsket jeg å reise spontant, og det gikk fint! På de fleste strekningene jeg valgte, var det ikke nødvendig med plassreservasjon i tillegg til Interrail-billetten. Noen av de raskere togrutene krever reservasjon, men du kan som oftest komme deg frem uten å bruke disse høyhastighetstogene. Uansett er det min erfaring at man kan kjøpe reservasjoner underveis på de fleste togstasjoner. Jeg har møtt flere som har brukt penger på å reservere på nettet før avreise og som har endt opp med ikke å bruke reservasjonene.

2. Sovekupé sparer tid og energi

Om du ikke er på et strengt budsjett, vil jeg anbefale at du prøver deg på en sovekupé. I Øst-Europa betalte jeg ca. 100 kr og i Tyskland ca. 300 kr for sovekupé. Alle gangene delte jeg kupé med flere andre, og det gikk helt fint. Det er som å sove på et litt trangt hostel på toget. Den største fordelen er at du våkner opp i en ny by etter å ha sovet ordentlig. Det gjorde at jeg på vei hjemover, da jeg begynte å få dårligere tid, fikk en hel dag i Budapest og en hel dag i Wien etter å ha sovet godt på toget.

3. Beregn minimum 20 minutter mellom hver togavgang

Jeg har opplevd å miste neste tog på grunn av forsinkelser. Reiser man med Interrail, kan man som oftest bare ta et annet tog, men det kan variere og jeg liker å planlegge god tid. Om jeg må være fremme på et visst tidspunkt, beregner jeg 30 minutter mellom hver togavgang i løpet av en dag med reising. Du kan stille det inn på Interrail-appen når du søker opp togene. 30 minutter gir meg også og tid til å kjøpe mat om jeg trenger det.

4. Å reise alene går gjerne helt fint!

Jeg var veldig usikker på hvordan det ville bli å reise alene i fire uker, men det gikk greit. Reiser du alene må du kanskje gjøre litt ekstra innsats for å være sosial, men bor du på hostel er det lettere. Det er mange unge mennesker som velger å bo på hostel for å treffe andre unge mennesker i løpet av turen. Det store trikset er å hilse på dem du bor på rom med eller ser i fellesarealet med en gang. For meg hjalp det også at jeg reiste spontant. Det betydde at jeg kunne avtale på sparket å møte noen der hvor de hadde tenkt til å reise videre.

5. 3G på mobilen gjør spontan reising veldig lettvint

Mobildata er veldig praktisk når man ønsker å reise spontant, og du har det sikkert allerede i abonnementet ditt. Jeg brukte 3G til å booke hostel fra toget og for å holde kontakten med folk jeg hadde møtt og skulle møte igjen et annet sted. Har du ikke 3G i Europa? Verden fungerte før i tiden, så det bør gå helt greit, men det kan være greit da å kunne bestille hostel med tilgang til Wi-Fi – og helst gratis Wi-Fi.

6. Pakk lett og kanskje i koffert

Jeg vil anbefale å se på videoer om pakking, for eksempel på YouTube. Tenk nøye gjennom hva du faktisk kommer til å bruke eller ha glede av! På Interrail er selve reisen en stor del av opplevelsen. Å pakke passe mye gjør turen koseligere, for da har man det man trenger og ikke for mye vekt. En feil jeg gjorde, var å ta med en hel boks med Biotex. Den veide mye, og jeg brukte den ikke. Da jeg reise i Sri Lanka og Tanzania, hadde jeg mye bruk for å vaske tøy for hånd, men i Europa fant jeg knapt et hostel der jeg kunne henge tøy til tørk.

Da jeg dro på ferie med Interrail, pakket jeg i sekk. Noen ganger var det veldig fint, som da jeg ved et par anledninger plutselig ville opp på noen små topper der jeg så det lå borger. Ellers tror jeg at koffert passer meg bedre. Nå reiser jeg helst med en liten sekk på ryggen der jeg har verdisaker og tingene jeg bruker i løpet av togturen. Ellers har jeg en liten koffert med resten av tingene. Koffert hører kanskje ikke med til «Interrail-imaget», men det sparer vekt på ryggen, og jeg må ikke ha den lille sekken på magen når jeg skal på eller av toget.

7. Ta med en hobby

Om du ikke liker bare å stirre ut av vinduet på toget i noen timer, vil jeg anbefale å ta med noe du liker å gjøre. Det kan være bøker å lese i, strikketøy, TV-serie på mobilen eller annet. Om du vet du vil komme til å bruke det, er det gjerne verdt plassen og vekten i bagasjen.

8. Ta med vannflaske, termokopp, bestikk og boks til å spise av

Mange av oss reiser med tog fordi det er mer miljøvennlig enn fly. Hvis det er din grunn til å dra på Interrail, har du kanskje også lyst til ikke å produsere så mye søppel. Min opplevelse er at jeg har produsert mer søppel på Interrail enn i hverdagen. Første turen tok jeg bare med vannflaske og termokopp. Jeg har erfart at å ta med bestikk og en matboks gjør at jeg ikke trenger engangsbestikk og at det reduserer mengden emballasje. Jeg har også erfart at vanlig bestikk er upraktisk stort, og at jeg derfor ikke ønsket å ta det med meg. Derfor har jeg kjøpt meg et lite bestikk jeg alltid har i sekken i hverdagen, på tur eller på reise. Det er selvfølgelig best å bruke det du har fra før av, så jeg vil ikke anbefale å kjøpe noe hvis du ikke vet du vil bruke det mye.

Det var mine Interrail-tips for ungdom! Til tross for noen utfordringer på veien hadde jeg hatt noen fine lange togturer, og jeg gleder meg til å reise på Interrail igjen!

Relevante lenker for deg som vil reise på Interrail
  • Europarundt.no – her kan du lese blogger og kjøpe billetter
  • NSB Utland – selger Interrail-billetter og plassreservasjoner
  • Entur – selger Interrail-billetter og plassreservasjoner
  • Interrail.eu – Interrails hjemmeside